В Международния ден на детето – 1 юни, Българското дружество

...
В Международния ден на детето – 1 юни, Българското дружество
Коментари Харесай

Бебе египетски лешояд се излюпи в Провадия, чака се още едно след седмица

В Международния ден на детето – 1 юни, Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) приканва всеки да надникне в гнездо с новоизлюпено малко на една от най-редките птици на планетата – египетският лешояд.

На 30 май първото от двете яйца се излюпи и родителите незабавно започнаха да поставят доста деликатни грижи за дребното, оповестяват от сдружението за Moreto.net.

Второто яйце се чака да се излюпи седмица по-късно - на 7 юни.

Семейството египетски лешояди е известно освен у нас. От 2012 година до момента всяка година стотици хиляди хора от над 140 страни стават очевидци в действително време на уеб страницата на завръщането на птиците от Африка напролет, излюпването на дребните, грижата за тях и първия полет на новото потомство.

Общо 15 дребни до момента са напуснали сполучливо известното гнездо в скален манастир, ситуирано покрай град Провадия и трансформирало египетския лешояд в знак на града.

В момента и двете птици се редуват да лежат върху новоизлюпеното пиле и другото яйце и да носят храна. Данните от камерата и конфигурираните фотокапани в гнезда на типа в Източните Родопи демонстрират, че мъжките лешояди поставят повече старания при градежа на гнездото, до момента в който женските имат по-важна роля по време на мътенето на яйцата. Но и двата пола имат еднообразно значение при храненето и развъждането на дребните, като сполучливо поемат ролята на другия родител, когато се наложи.

Сътрудници по LIFE плана „ Нова вяра за египетския лешояд “ постоянно обезпечават на двойката задоволителни количества безвредна храна, с цел да се сведе до най-малко рискът от попадане на токсини или липса на задоволително количество за сполучливото изхранване на дребните. Всяко лято те бдят над младите птици в най-уязвимия за тях интервал – този на първия полет.

Технологии като камерите и фото-капаните ни разрешават да разберем повече за международно застрашения тип, а по този метод да бъдат определяни и прилагани подобаващите ограничения за неговото запазване.

Египетският лешояд е една от най-бързо изчезващите хищни птици на планетата. В България популацията му наброява едвам 26 двойки, които гнездят главно в Източните Родопи, и дребна част – в Северна България.

Камерата е конфигурирана в границите на плана „ Нова вяра за египетския лешояд “, който се осъществя с финансовата поддръжка на стратегия LIFE на Европейски Съюз. Проектът сплотява напъните на 20 институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) е координиращата организация.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР