В мазнината й има разтворени витамин D, K и Е,

...
В мазнината й има разтворени витамин D, K и Е,
Коментари Харесай

Защо рибата е полезна за сърцето?

В мазнината й има разтворени витамин D, K и Е, което я прави изключително скъпа за човешкияорганизъм Тя е най-лесният метод да си набавим омега-3 мастни киселини, една порция седмично пази от инфаркт и инсулт
Д-р Жеко Найчов приключва медицина в София през 2006 година Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ " Лозенец ", където работи и до през днешния ден. През 2009 година отпътува за Япония като постоянен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където пази докторска степен. След завръщането си в България през 2013 година става хоноруван помощник към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Участва в разнообразни просветителни и научни планове в България и чужбина. Извън региона на хирургията научните му ползи са свързани с проучвания върху лечебните благоприятни условия на разнообразни лекарствени растения.

Всяка седмица доктор Найчов дава отговор на въпросите на читателите на " Стандарт ".  Пишете ни на адрес: [email protected]
-->
 

На Никулден се яде риба. Всъщност, заради значимостта на светеца, по-скоро се позволява риба, както е на всеки важен празник, който се пада през пости. Но заради това, че св. Николай е настойник на моряците, връзката с водата и рибите се усеща по-силно и у нас яденето на риба на този ден се е трансформирало в нещо като прелестно обвързване даже и за хора, които в никакъв случай не са постили през живота си.

Няма да се спирам на особеното събитие, че месото на рибите се смята от Църквата за постно, нито на забавната биография на св. Николай. В тази публикация ще обърна внимание на това за какво яденето на риба се предлага от множеството лекари по света. На първо място, тя е

прелестен източник

на голям брой потребни и елементарно усвоими хранителни субстанции. Богата е на пълностоен белтък, който не отстъпва по качества на месния. Освен това, мазнината, която се съдържа в рибата освен, че не е нездравословна, само че даже в противен случай - счита се за изключително потребна за сърцето, кръвоносните съдове, мозъка и имунната система с високото си наличие на полиненаситени мастни киселини и витамини.

В последното десетилетие доста се приказва за омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини. За да обясня какво значат тези названия, е належащо първо да кажа няколко думи за структурата на елементарните мазнини. Всяка молекула лой съставлява глицерин, обвързван с три мастни киселини чрез така наречен естерна връзка. Това е връзката, която се реализира сред алкохол и органична киселина. Глицеринът е тривалентен алкохол, което значи, че може да се свърже с три мастни киселини по едно и също време. По тази причина елементарните мазнини се назовават още триглицериди.

Споменатите мастни киселини съставляват друго дълги вериги от въглеродни атоми, наситени в избрана степен с водород. Колкото по-дълга е една верига, толкоз по-висока е температурата на размразяване на тази киселина и на нейните съединения. Следователно, в случай че глицеринът е обвързван с дълговерижни мастни киселини,

мазнината най-вероятно ще бъде твърда

при стайна температура. Такива са множеството скотски мазнини - свинска мехлем, кокоша, говежда и овнешка тлъстина, а също и кравето масло. От растителните мазнини, с сходна конструкция са какаовата, кокосовата и палмовата. Дълговерижните мастни киселини са и по-богати на сила, тоест по-калорични.

Друго събитие, което дава отражение на агрегатното положение, а и на биологичните и химични отнасяния на мазнините, това е наситеността на мастните киселини с водород. Когато някъде по въглеродната верига има двойна връзка, това икономисва два водородни атома и такива киселини назоваваме ненаситени. Колкото по-ненаситена е една мастна киселина, толкоз по-течни са нейните съединения. Животинските мазнини по предписание са небогати на ненаситени мастни киселини, а растителните - назад. Когато двойните връзки са повече, назоваваме тази киселина полиненаситена.

От голямо значение за биологичните свойства на мастната киселина е мястото на двойните връзки. Когато има такава сред третия и четвъртия въглероден атом, броено от несвързания с глицерина завършек на веригата, такава мастна киселина назоваваме омега-3 ненаситена. Предполагам, че към този момент се досещате къде е двойната връзка при омега-6 ненаситените мастни киселини: сред шестия и седмия въглероден атом, считано от свободния край. Когато една мастна киселина е полиненаситена, тя нормално има двойни връзки и на двете места, тъй че бива и омега-3, и омега-6.

Важността на това се дефинира от метода, по който организмът ни преработва тези мастни киселини. Първо и на първо място,

те са незаменима част от храната

Човешкото тяло не е способно да ги синтезира. Те постоянно постъпват извън и с цел да бъдем здрави, те би трябвало да се поемат в несъмнено съответствие. Веднъж усвоени, а това се случва доста елементарно, от тях ние произвеждаме няколко групи субстанции, които имат значима роля в процесите на инфектиране, съдовия тонус, имунната реакция и прочие

Къде се подрежда рибената лой във връзка с своя състав? Тя е богата на ненаситени мастни киселини, най-вече от групата на омега-3 и сходно на растителните мазнини е течна. Освен това, в нея има разтворени витамин D, K и Е, което я прави още по-ценна за човешкия организъм.

Омега-6 мастни киселини има доста в растителната храна, тъй че ние няма по какъв начин да страдаме от дефицит на такива. Но с цел да си набавим задоволително омега-3, най-лесният метод това да стане е с ястие на риба. Иначе може и с млечни артикули, само че единствено в случай че познавате персонално кравата и знаете, че е пасла трева, а не е хранена с фураж.

Спрях се толкоз в детайли на мазнините, тъй като множеството благотворни резултати на рибата се дължат точно на тях. На първо място това е потвърдената профилактична роля на рибната консумация във връзка с сърдечно съдовите болести. Проучване, извършено в Съединени американски щати демонстрира, че даже една порция риба седмично намалява с до 15 % риска от съдови произшествия - инфаркти и инсулти.

Благотворното въздействие на мазнините в рибата върху развиването на нервната система я прави изключително подобаваща храна за бременни дами. Но тук е мястото да загатна, че заради повсеместното замърсяване на международния океан, месото на доста риби е с

нараснало наличие на тежки метали

- изключително живак - тъй че би трябвало да се внимава.

Макар че резултатите на рибените мазнини върху нервната тъкан са най-значителни при развиващия се организъм, открито е, че постоянната консумация на риба забавя стареенето на мозъка при възрастни хора, предпазвайки ни от развиването на деменция, само че също по този начин повлиява благотворно депресивни положения и усъвършенства качеството на съня.

Модулиращата имунитета функционалност на производните на омега-3 ненаситените мастни киселини водят до по-здрав имунитет и по-ниска периодичност на автоимунните болести при хората, постоянно консумиращи риба.

И най-накрая, съществува слаба взаимозависимост сред потреблението на риба и риска от развиване на онкологични болести. С други думи, яденето на риба може би защищава от рак, само че за това към момента липсват безапелационни доказателства.

След всичките тези изгоди, в реда на нещата е да обърнем внимание и на рисковете. Най-съществената заплаха при потреблението на риба се състои в това рибата да е развалена. Както тя съставлява скъпа храна за нас, такава е и за микробите, тъй че бързата консумация и вярното предпазване на рибните артикули е от решаващо значение за сигурността на този, който ще ги яде. Във всеки един миг, откакто рибата почине, тя би трябвало да се съхранява в непосреден контакт с лед.

От известно значение са и множеството паразити, които живеят в рибите и при избрани условия могат да обиден и индивида. Това у нас не е необикновен проблем, защото

нямаме традиция да ядем сурова

риба, а термичната обработка на процедура убива всички рибешки паразити.

Не без значение са и към този момент упоменатите замърсители. Не е мъчно да се замислим върху това, че всички отпадни води най-после се стичат в Световния океан. Много от нездравословните субстанции в тях се поемат от рибите и даже се натрупват в тях. Ако се страхувате от тези субстанции, отдайте желание на риби, които населяват планински потоци. Малка е вероятността пъстървата на трапезата ви да е живяла в река, над която има фабрика или цех.

Много хора имат друга степен на нетърпимост към риба. Като се стартира от това, че просто не харесват миризмата или усета, и се стигне до тежки алергични реакции. Естествено, такива хора би трябвало да заобикалят рибата. В днешно време съществуват голям брой хранителни добавки на рибна основа, които са задоволително пречистени, тъй че да не съставляват проблем. Въпреки всичко, в случай че имате алергия, проверете дали съответния артикул е добър за вас.

На хората които обичат или даже единствено им понася усета на рибата, поисквам прелестен вкус и предлагам да си хапват минимум един път седмично.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР