В „Мъжът, какъвто е“ изпод майсторското перо на Дейвид Сàлаи

...
В „Мъжът, какъвто е“ изпод майсторското перо на Дейвид Сàлаи
Коментари Харесай

Мъжът, какъвто е разкрива всичко за силния пол днес

В „ Мъжът, какъвто е “ отдолу под майсторското перо на Дейвид Сàлаи пред читателите се разпростират историите на деветима мъже в девет разнообразни елементи от Европа. Всеки от тях е в друг стадий от живота си, бягащ от личните си демони и търсещ личния си път нанякъде, надалеч от вкъщи.

Сборник с разкази или разказ? Критиците спорят яростно за жанра на книгата, само че са единомислещи – творбата е майсторско литературно достижение. Тя е проникновено проучване на главния въпрос, който споява в едно деветте разнообразни истории в нея – какво е да си мъж при започване на ХХI век. Написана е с жив, богато нюансиран език, чийто запъхтян темп увлича читателя.

Пътешествието из цяла Европа и във вътрешността в душевния мир на многоликия актуален човек доставя голяма приятност. Деветимата мъже са от разнообразни генерации, на разнообразни стадии от живота, само че са устремени към едно. Независимо дали се намират в предградията на Прага, в богато алпийско село или в на ниска цена кипърски хотел, те се пробват да усетят какво значи да бъдеш жив тук и в този момент.

Събирайки трагичните нюанси в орисите им, видимо обособените разкази в „ Мъжът, какъвто е “ основава повсеместен портрет, който демонстрира мъжът през днешния ден на терена на световна Европа. И по този начин тези девет живота образуват един талантлив разказ от нов тип, в който Дейвид Салаи обрисува актуалния човек. Битието на героите е мъчно и смущаващо, постоянно порочно и комично.

Салаи разказва с изключителна прочувствена проникновеност всеки от героите си - от служащия, през самоуверения и колежанин и неудачника на междинна възраст до съветския олигарх. Те са смешни и апатични, шокиращи и презряни, жизнерадостни и тъжни, копнеещи за обич. В ослепително замислената книга централният облик във всяка глава е все по-възрастен и дистанциран, а това, което узнаваме за него, е все по-въздействащо. Авторът има маджарски корени, роден е в Канада (1974 г.) и израства във Англия. Зад гърба си има няколко романа.

Носител е на голям брой литературни награди и е включен в листата на най-хубавите млади британски писатели на сп. „ Гранта”. „ Мъжът, какъвто е “ донесе на Салаи няколко наградата и номинация за влиятелната премия „ Букър “. Романът бе разгласен за Книга на годината за 2016-а от шест авторитетни британски издания, измежду които „ Спектейтър”, „ Дейли Телеграф”, „ Обзървър”.

„ Това е най-хубавото, излязло отдолу под перото на актуален британски създател. Най-голямото му достижение е литературното майсторство, проявяващо се в безапелационен отвод от всевъзможни клишета и несръчни измислици. Стилът на Сàлаи е виртуозен “, написа „ Гардиън “. „ Мъжът, какъвто е “ на българския пазар с логото на издателство „ Милениум “ в майсторския превод на Владимир Молев.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР