В магията на пивоварната технология ни посветиха от Съюза на

...
В магията на пивоварната технология ни посветиха от Съюза на
Коментари Харесай

Първата Национална бирена академия показва тънкостите на пивоварството

В магията на пивоварната технология ни посветиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на старта на първата Национална бирена академия. На елегантно празненство измежду специалисти, известни персони и публицисти в ресторант „ Андре “ през вчерашния ден инженер-технологът Цвета Гюрова разкри тънкостите в основаването на пенливата напитка. Събитието е първата от поредицата начинания, на които медии и любознателни биролюбители със характерен интерес към производството ще могат да се допрян от близко до комплицираните и прецизни процеси, през които минават натуралните съставки на пивото, с цел да стигнат до халбата на консуматора.

„ За нас значимото е по най-прозрачен и наличен за потребителите метод да покажем чистотата и интегритета на пивопроизводството и бирената категория. Ето за какво ще организираме турове за публицисти в пивоварните. Предстои и снимането на нов филм за сектора със фотоси на терен. Календарът на тазгодишното издание на Националната бирена академия ще завърши със семинар за новостите в положителните индустриални практики, на който главен преподавател ще е изпълнителният шеф на най-уважаваната научна институция в бранша - Европейската пивоварна спогодба (EBC) “, изясни изпълнителният шеф на организацията Ивана Радомирова. Тя добави, че в поддръжка на самодейността е изработен и нов уебсайт на СПБ, който има директна връзка с общоевропейската просветителна платформа с експертна устременост BrewUP и с програмата на първия Форум – ревю на Пивоварите на Европа. Продължават и националните научни проучвания върху категорията.

Наскоро се удостовери, че българските пивовари са едни от първенците в Европейски Съюз по осъществяване на доброволния ангажимент на промишлеността за даване на хранителна информация на потребителите. Общо в европейските страни съставките се изписват на 70% от бирените опаковки, а енергийната стойност – на 40%. „ В България съвсем 100% от създаваните у нас бири имат върху етикетите си лист на съставките, а 98% - на калориите. Това ни отрежда лидерска позиция във импортирания в Европейска комисия доклад на Пивоварите на Европа „ Гордеем се, че сме прозрачни” и е следващият образец за отговорността ни към потребителите и разширение на познанията за състава и качествата на категорията.”, разяснява още Радомирова.

Именно в този дух майсторът пивовар Цвета Гюрова показа в елементи софтуерния развой при производството на питие. „ Заради все по-нарастващия интерес към бирената категория и предприемаческия възторг в тази посока е значимо да се знае, че всички материали и първични материали, с които работят пивоварите, са съпроводени със документи за качество. Те удостоверяват тяхната естественост и непорочност “, изясни тя и акцентира, че българските компании работят по международни стандарти и разполагат с най-новите технологии в сектора. В момента с изключение на главните съставки, известност набират и някои спомагателни. С възвръщането на известността на пшеничната бира да вземем за пример, използването на пшеница нараства, защото образува доста прелестен и ободрителен усет на напитката. Добавянето на ориз носи умерено изсъхнал усет, а царевицата, която съдържа към 70% скорбяла, доста протеини и огромно количество етерично масло, придава мек усет и ослепителен цвят.

„ Процесът на подготвяне на бира стартира със смилането на малца, а от този миг до пакетирането на готовия артикул е към 18 дни, като това зависи от типа на всяка бира и от рецептата за приготвянето й “, описа Гюрова, която освен е инженер-технолог, само че и интернационално сертифициран майстор-пивовар. След смилането идва майшуването, при което под действието на ензимите от мливото скорбялата се трансформира в захар, а протеините се редуцират до аминокиселини. Получава се по този начин наречената пивна отплата. При висока температура пивната отплата се вари с хмела, където неговите горчиви субстанции се разтварят и балансират сладостта на малца.

Пивната отплата се заквасва с чиста просвета пивни дрожди, като точно тяхната непорочност подсигурява значително високото качество на крайния артикул. Следва основната алкохолна ферментация, която е единственият и изцяло натурален метод за превръщането на пивната отплата в питие. Важно за всички фенове на бирата е да знаят, че тя се реализира от дрождите, постоянно наричани „ бирена квас “, и съставлява доста комплициран развой на промяна на разнообразни субстанции в други крайни метаболити.

За да стане продуктът подготвен, той би трябвало да доферментира, да се филтрира и на финала да се успокои – пивото стои неподвижен към 20 – 24 часа, с цел да се възвърне равновесието. Едва по-късно се подава за бутилиране.

Майсторът пивовар напомни, че бирата може да бъде мощна, слаба и безалкохолна според от алкохолното наличие. Силната бира има 8 процентно или по-високо алкохолно наличие. Средно мощната варира сред 4 – 7% алкохол, а леката е сред 1,5% – 3,5 %. Тя добави, че с цел да изпитваме същинско наслаждение и да се радваме на качествата и потребните свойства на пивото, би трябвало да консумираме умерено.

Статистиката демонстрира, че феновете на бирата у нас не престават да избират създаденото в страната питие, което се обуславя от обичайното многообразие на асортименти, усети и високото качество на категорията, обезпечено от актуалните технологии и практики. Според последни данни, 94% от употребяваната у нас пенлива напитка е дело на фирмите, членове на СПБ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР