В леярски цех, например, са работили учители, свещеници, художници, медицински

...
В леярски цех, например, са работили учители, свещеници, художници, медицински
Коментари Харесай

НОИ разкри най-мащабната схема за източване на пенсии


В леярски завод, да вземем за пример, са „ работили ” учители, свещеници, художници, медицински сестри, спортисти и други

Мащабна скица за източване на фонд „ Пенсии “ е била разкрита от Национален осигурителен институт.  При опитите за измами става  въпрос за подправени документи от затворени предприятия, за назначени десетки хора на една и съща служба, както и сключване на трудови контракти с покойници, прецизират от Национален осигурителен институт.

За източването са употребявани подправени удостоверителни документи за застрахователен стаж и приход, издадени от държавна компания „ Строймашинженеринг “.

Схемата е разкрита и потвърдена от осъществените от столичното Търговско предприятие на Национален осигурителен институт инспекции и от следствие, извършено от Министерство на вътрешните работи и от Националната следствена работа, по подаден от поделението сигнал до прокуратурата. Установеното при следствието сочи за предварителна и продължителна във времето подготовка, като е определен „ подобаващ “ застраховател – държавна компания в неплатежоспособност от 1997 година, заличена през 2012 година, оповестила се за приемник на друга държавна компания - „ Транстехника “, учредена през 1989 година и приемник на Стопанско обединяване „ Вагоностроене “, включващо няколко завода. По този метод Държавна фирма „ Строймашинженеринг “ се явява видимо легитимирана да съхранява ведомости за заплати на Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Вагоностроене “ и Държавна фирма „ Транстехника “ и включените в състава им фабрики и поделения за интервала от 1982 година до 1999 г

След заличаването на компанията, в Осигурителния списък на Национален осигурителен институт от физическо лице са предадени ведомости на посочените осигурители. Впоследствие посредством графологични експертизи е открито, че подписите на голям брой от служащите, фигуриращи във ведомостите, не са достоверни, а за лица, чиято достоверност на подписа е доказана, е открито, че в реалност са работили при различен шеф, видно от документи, които не са били показани в пенсионното произвеждане.

След предаване на ведомостите на заличения застраховател, в интервала 2012 година – 2017 година в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – София град са подадени стотици заявки за разпределяне или преизчисляване на провиснал към този момент персонални пенсии с приложени трудови книжки и удостоверения по обр. УП-2 и УП-3 за застрахователен стаж и застрахователен приход, на които е притурен тип, че са издадени в интервала 2000 година – 2005 година от Държавна фирма „ Строймашинженеринг “.

Вътрешният разбор на Национален осигурителен институт посочил, че показаните удостоверителни документи са издадени по-късно от посочената в тях дата, както и че Държавна фирма „ Строймашинженеринг “ е приемник единствено на една от дъщерните компании на Държавна фирма „ Транстехника “.

В над 90% от случаите заявителите показват и удостоверения по обр. УП-30, издадени от железопътния цех „ Георги Димитров “, а в трудовите им книжки има удостоверен стаж от завода, който, като част от състава на Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Вагоностроене “, за къс интервал е бил към Държавна фирма „ Транстехника “.

При издаването на тези документи е употребявано събитието, че през 1999 година архивът на ЖПЗ „ Г. Димитров “ е бил погубен при пожар. Всички удостоверителни документи за трудов стаж, издадени от ЖПЗ „ Г. Димитров “ и Държавна фирма „ Строймашинженеринг “, са за длъжности от първа или второкласен труд и са за интервали, които прецизно допълват изчезнали интервали на фактически положен трудов стаж.

В издадените мостри УП-2 за застрахователен приход са посочени високи размери на прихода, които доста надвишават средномесечната работна заплата/ средномесечния застрахователен приход за страната и са нереалистични, предвид на оповестената от 1993 година несъстоятелност на компанията.

Такива документи са употребявани и за повишение на самостоятелния коефициент на към този момент отпуснати пенсии.

В правосъдните производства се потвърждава, че лицата в претендираните интервали са работили при различен застраховател и постоянно просветителната и професионална им подготовка не допуска работа на посочените в документите длъжности. В леярски завод, да вземем за пример, са „ работили ” учители, свещеници, художници, медицински сестри, спортисти и други

Общият брой заявки, подадени в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - София град в интервала от 2012 година до 2017 година с документи от посочената държавна компания, е над 350.

Сред парадоксите е жена, която е подала заявление, че е била леяр по време на раждането на детето си. Друг е подписване на трудов контракт с мъртвец, а трети -  „ Калоян “ ми предложи да „ взимам безработица “.

С разкриването на схемата за ощетяване на фонд „ Пенсии “ е предотвратено нанасянето на вреда на Държавното публично обезпечаване в изключително огромни размери, защото става въпрос за дълготрайни заплащания, за които биха били нужни годишно по няколко милиона лв..

От Национален осигурителен институт напомнят, че след прочут интервал на „ мъртвило “, от 2019 година е установено доста завишаване на опитите за злоупотреби, което постанова систематичното осъществяване на инспекции и разбори на данните от осведомителната система на Национален осигурителен институт.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР