В крайна сметка западните разузнавателни служби разбраха имената на почти

...
В крайна сметка западните разузнавателни служби разбраха имената на почти
Коментари Харесай

Истории от Студената война: Шпионинът, който провали всичко

В последна сметка западните разследващи служби схванаха имената на съвсем всички руски сътрудници зад граница и на процедура унищожиха цялата агентурна мрежа на Москва.

Нанесените удари в никакъв случай повече не бяха обезщетени от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и ГРУ. Историята стартира през 1971 година. 34-годишният офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Олег Лялин издава цялата руска шпионска мрежа и диверсионните проекти на Москва в Обединеното кралство в подмяна на персоналното си избавление.

Сред издадените от Лялин руски жители са хора от комерсиалното посланичество в Лондон, от Интурист, от лондонския филиал на Московска национална банка, от представителството на Аерофлот и от няколко търговски компании с офиси в английската столица. Ключов миг в историята е карцерът на Олег Лялин в Лондон, откакто служители на реда го стопират и установяват, че кара колата си мъртво пийнал.

"Не ми приказва, ти нямаш право да ме пипаш, аз съм офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ", крещи руснакът на английските служители на реда. Само след няколко дни името му и фотографията му са били на първите страници на всички западни медии, а абсурдът придобива дипломатически темперамент.

Лялин е кадрови офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Завършил е Одеската морска академия, след което постъпва в спецслужбата на Съветския съюз. Там остават удовлетворени от работата му и го изпращат в най-секретната Висша разследваща школа на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), известна като 101-вата. Точно тазци школа са приключили и Владимир Путин, и досегашния началник на съветските железници Владимир Якунин. Олег бил квалифициран за работа зад граница в пето ръководство на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Обучен е на партизанска тактичност в тила на врага, владее радиокомуникации и работа с взривни материали. След това е изпратен във Англия, където прекарва 10 години, до неуспеха му. През цялото време той е събирал информация за места, комфортни за десант на войски и техника при една война сред Съюз на съветските социалистически републики и Запада, вербувал информатори и сътрудници, а официално бил част от комерсиалното посланичество на Москва в Лондон.

Според личните му показания, задачата на сътрудниците била да предизвикат обстановка в страната, която би довела до политическа рецесия. В методите са били включени заразяване с радиоактивни субстанции на питейна вода на британски градове, само че за благополучие до тези дейности не се стига. Олег Лялин става двоен, а след това и троен агент- Комитет за Държавна сигурност (на СССР), на Ми6 и ФБР. Причината е доста персонална. Той завързал любовни връзки с Ирина Теплякова, секретарка в комерсиалното посланичество на Съюз на съветските социалистически републики в Лондон.

Проблемът бил, че Ирина е брачна половинка на директния началник на Олег. След като Ми6 разбрали за романа, вербуването на руснака към този момент не било мъчно. Има и версия, че самата Теплякова била първо завербувана от англичаните, а по-късно същото се случило и с Олег. Когато той станал сътрудник и на западните централи, единственото му изискване било-да бъде закрилян и защитаван от сътрудниците си от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и да живее дружно с обичаната си Ирина.

Бившият военачалник от съветското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Олек Калугин написа в записките си, че след случая с Лялин персонално Юрий Андропов дал заповед той да бъде премахнат. Но изпратените убийци не съумели да намерят двойката Ирина и Олег. Те получили нови документи,нова идентичност и трансформирали външността си. Срещу това Лялин издал всичко, което знаел. Сред най-големите удари били осведомител на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в изследователския отдел на Шел, както и руски сътрудници в Съединени американски щати, Канада и Колумбия. Съветските служби по този начин и не разкрили Лялин.

По информация на английските спецслужби, той умрял през 1995 година от рак. Но къде е живял, по този начин и не се схванало.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР