В крайна сметка отговорност носим всички. Затова съм безкомпромисен към

...
В крайна сметка отговорност носим всички. Затова съм безкомпромисен към
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Времето ми в политиката е кратко

" В последна сметка отговорност носим всички. Затова съм праволинеен към кадрови неточности - да се знае, че с някои назначения не съм склонен. "

© Надежда Чипева Още по тематиката
Хибридни земетресения в обединението

Апетитите на националистите във властта се оказват доста по-големи от упованията на ГЕРБ
17 фев 2018
Симеонов vs Ангелкова

Между отрасловия вицепремиер и министъра на туризма има напрежение, което може да докара и до промени в кабинета наесен
18 авг 2017 В сегашната настройка на властта изразът " поразяващата уста " значително е използван за вицепремиера и водач на НФСБ Валери Симеонов. Той е и единственият който си разрешава намерено и към този момент безнаказано да насочва упреци към премиера Бойко Борисов. " Голямата неточност на Борисов е, че продължава да се държи в политиката като владетел, като едноличен водач ", сподели Симеонов през ноември, когато тогавашният ръководител на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка, засегнат, че решението не е в съгласие с " Обединените патриоти ". Малко преди този момент разкритикува кадровата политика на ГЕРБ, като назова назначенията в администрацията " партизански ", " партийни ", " на калинки ".

Всъщност още седмица след парламентарните избори Симеонов съобщи, че водачът на ГЕРБ не би трябвало да е министър председател. " Борисов има и някои позитивни качества, само че събитието, че два пъти си приключва самичък мандата, е показателно. Няма гаранция, че в случай че още веднъж се газира по някаква причина, няма отново да хвърли оставка ", уточни Симеонов пред бургаския уебсайт " Флагман ".

" Скалповете " на стената

На прицела му са се оказвали сътрудниците му от " Обединени патриоти ", водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, основният прокурор Сотир Цацаров и даже шоуменът Слави Трифонов.

" На тази жена не й мигна окото да излъже, че два пъти съм ходил в нейния кабинет. Аз не знам изобщо има ли кабинет, само че два пъти излъга пред медиите ", беше присъдата му над Нинова. Заради концепцията за референдум за гей браковете разгласи Вътрешна македонска революционна организация за " истерясали ", а на водача им Каракачанов сложи диагноза " звездна болест ". След репортаж в " Шоуто на Слави " за хотела в Малко Търново, благосъстоятелност на компанията " СКАТ " ООД, в която Симеонов е съучастник, се закани " да вземе скалпа " на шоумена и " да го закачи на стената ". Нарече го и " чалгар ". Неотдавна се изпокара с трите огромни малките екрани - след скандални реплики към водещия в " Нова телевизия " Виктор Николаев

По време на акцията за евроизборите през 2014 година насочи остри думи и против основния прокурор Сотир Цацаров поради отхвърли му да вземе отношение по сигналите му за злоупотреби на Волен Сидеров, който тогава поддържаше държавното управление на Пламен Орешарски. Нарече основния прокурор " човек, който мига с почтените си очички зад очилцата и се прави, че няма нищо... Въобще никакво доверие нито в Цацаров, нито в прокуратурата ", заключи той пред радио К2.

Последно гневът му се стовари и върху евродепутата Ска Келер - поради поддръжката й на митингите против решението на държавното управление, даващо зелена светлина за строителство в огромна част от Пирин. В издържана във пошъл жанр декларация Симеонов и заместниците му в НФСБ приканиха да бъде експулсирана Келер с камионетка в Капъкуле.

" Никога не съм си разрешавал да нападам някого първи и без учредения. Обикновено постоянно отвръщам, когато по някакъв метод ми се пречи да си свърша работата. За мен най-важното е да реализира поставената цел и когато ми се пречи, няма по какъв начин да не отвръщам. Аз съм тук, с цел да свърша някаква работа. Моето време в политиката е малко. В живота също, тъй като съм въпреки всичко човек на сериозна възраст. Затова нямам време за губене ", изяснява политическата си и житейска философия вицепремиерът пред " Капитал ".

Ядове с дребната коалиция

Напоследък Симеонов видя съображение да нападна колегата си от " Обединените патриоти " Красимир Каракачанов и партията му Вътрешна македонска революционна организация поради желанието им да се изявяват в медиите за сметка на останалите две партии от националистическото обединяване - НФСБ и " Атака ". Подозрението му е, че повода за тази " медийна хиперактивност " на Вътрешна македонска революционна организация, както я назова, е обвързвана с идните евроизбори следващата година и възможното отсъствие дружно на вота. Така Симеонов се сложи в центъра на стихия, която самичък провокира и която сътвори усещане за съществено напрежение в по-малкия съдружен сътрудник в ръководството.

В продължение на две седмици Симеонов, Каракачанов и Сидеров си изясняваха връзките посредством медиите. А след взаимното им съвещание тази седмица стана ясно, че проблемите посред им към момента не са изчистени. " В една парламентарна група би трябвало да има естествени работни взаимоотношения. Не може представителите на една партия да се пробват да изиграят сътрудниците си посредством многочислени медийни участия. На съвещанието в понеделник те си признаха, че в действителност си вършат акция за налагане на техните лица като една гаранция за настрана явяване на изборите ", сподели Симеонов.

" На пръв взор наподобява незначителен този въпрос, само че когато пиарката на една партия си разрешава квалификации по адрес на депутатите от другите партии, това е грозно. Или би трябвало да се вземат ограничения, или ще стигнем до по-сериозни спорове ", добави той. Той не вижда необикновен проблем, в случай че трите обединения вземат участие в евроизборите поотделно, само че при положителни връзки в обединяването естествено е да вземат участие в този формат и на други избори.

Депутати от " Обединените патриоти " отдават реакцията му към Каракачанов на неговата подозрителност и съмнения, че сътрудника му работи с министъра на туризма Николина Ангелкова, чиято оставка вицепремиерът желае още от лятото. Другото пояснение е, че Симеонов е завел каузи против част от националните малките екрани и затова те заобикалят да го канят за участия. " Не става въпрос за съответни хора. Проблемът е, че не получавам поддръжка от Каракачанов във връзка с моите дела, която чакам от него като сътрудник. От друга страна, какво мога да направя... ", изяснява Симеонов.

И с огромната

Лидерът на НФСБ дефинира като най-критичен миг в актуалното ръководство приемането на проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " в края на декември. Малко преди този момент той внесе в държавното управление смяна на контракт за ски зоната в Банско с концесионера " Юлен ", която министър председателят Борисов неодобрява. " Борисов ме саботира. Не желая да го виждам ", съобщи тогава вицепремиерът пред телевизия BIT. Според сътрудниците му той в началото изрично отказвал да участва на съвещанието на Министерски съвет, на което се гласоподава решението за смяната на проекта за ръководство на " Пирин ". И обидата му била не толкоз от отсроченото решение, колкото от метода, по който го е направил Борисов - пред другите министри, без да го предизвести за това.

" Аз пристигам от бизнеса, с инженерно обучение съм и съм човек на действието. Аз когато се захвана с нещо, се стремя да го докарам до край. Такова държание не е публикувано доста измежду политиците, само че аз съм си аз и по тази причина съм влезнал в политиката - каквото мога да свърша ", изяснява Симеонов.

Посочваните от протестиращите нарушавания в концесионния контракт за Банско мнения по този начин: " Държавата има задоволително мощни принадлежности, с цел да направи по този начин, че всеки да съблюдава законите. В това не би трябвало да имате никакво подозрение. Така, както бяха приложени по отношение на мутрите по плажовете с противозаконните заведения, които побъркваха целия несебърски залив, по същия метод законът ще бъде прибавен персонално с моето подпомагане, в случай че концесионерът наруши законите ".

Въпреки острите думи към премиера тогава твърди, че връзките му с Борисов са естествени. " Коалицията не е семейство, завера, клан, нито масонска ложа, тя е политически съюз, основан за осъществяването на избрана стратегия. Най-важното е програмата и аз се придържам прецизно към нея ", уточни той. Смята също, че хората ще преценят държавното управление по това, което е свършило.

Сам дефинирам с какво да се занимавам

" Имам задоволително житейски опит. Решавал съм редица проблеми, свързани с комерсиалната активност на компаниите, които съм управлявал. Бързо се ориентирам в обстановката, виждам къде са нерешените проблеми, дайствам бързо и се стремя да бъда ефикасен. По тази логичност повече от ясно ми е, че в летния туризъм имаме проблеми със сивия бранш и акциите против шума бяха единствено върха на айсберга ", споделя още Симеонов. Заел се с решаването на проблемите сред българи и роми в Асеновград, тъй като никой в държавното управление не желал да се занимае с това. Не била негова работа да взема решение казуса с водата на Калотина, само че го направил, тъй като отново нямало кой. Симеонов се възмущава, че му се подигравали поради фотографията, на която открива тоалетна. " При акцията за шума в Слънчев бряг всички ми се подиграваха и по-късно публичното мнение стартира да се прекатурва и дори доживях да получа поддръжка и от моите сътрудници. Понякога получавам поддръжка, различен път не, само че има случаи, когато идва по-късно. "

Трудност с границата на толерантност

Признава обаче, че мъчно може да реши къде е границата на толерантност, след която ще би трябвало да напусне обединението. " Винаги стои въпросът кое е по-важното и дали да преглътнеш някои очевидни стопански ходове, които не са доста чистоплътни, в името на това да продължиш ", споделя Симеонов.

По обособена линия е напрежението с министъра на туризма Николина Ангелкова. То се появи още лятото, когато двамата се сблъскаха за концесиите за плажовете по Черноморието и Симеонов изиска оставката й. Скандалът беше сподавен краткотрайно с обещанието от страна на ГЕРБ, че въпросът ще бъде решен през есента, само че към момента не е. В момента разминаването е дали да има преместваеми обекти в морските курорти и конфликтът следва. Симеонов обаче към момента демонстрира самообладание: " Не мога да виждам в бъдещето ".

Станах вицепремиер по обвързване

Обяснява, че е влезнал в държавното управление " по обвързване ": " За това настояха моите сътрудници Сидеров и Каракачанов, също и от ГЕРБ. Бях решил да не влизам, само че разбрах, че желаят да имат по-голяма гаранция, че " Обединените патриоти " ще са по-лоялни. Спомняте си случая с Реформаторския блок и Радан Кънев, който не беше в държавното управление ". Парадоксалното обаче е, че с изключение на него няма различен представител на неговата партия в държавното управление. Той самият е вицепремиер без портфейл. Негови сътрудници го изясняват със страха на Симеонов да не се получи като с Реформаторския блок, чиито министри и представители в изпълнителната власт в предходното ръководство на ГЕРБ попаднаха под ударите на прокуратурата.

Симеонов обаче показва друга причина: " Да назначаваш по партиен симптом значи да не те интересуват проблемите на страната, тъй като тези хора би трябвало да служат на България, а не на твоята партия ". Дава си сметка обаче, че в последна сметка отговорност ще носят всички. " Затова съм праволинеен към кадрови неточности - с цел да се знае, че с избрани назначения аз не съм склонен. "

В един миг човек съзрява за политиката

Освен за присъединяване във властта Симеонов споделя, че преди години е имал съмнения да се занимава въобще с политика. " Аз имам личен бизнес. Притежавам една от най-големите телекомуникационни компании отвън София - СКАТ, която предлага кабелна телевизия, интернет. Има оптична мрежа от Ахтопол до Обзор и мрежи в Северна България. Но по този начин се развиха нещата, че в един миг виждаш, че нещата не вървят, и си казваш, че стоиш в профил като сеирджия и стигаш до извода, че човек би трябвало самичък да се жертва и да влезе на едно ново занятие с всичките опасности да бъде обруган и опетнен. "

Телевизията му СКАТ в действителност може да се похвали с два сполучливи политически плана. От нея стартира известността на водача на " Атака " Волен Сидеров. Въпреки че поддържаше Сидеров, Симеонов не влезе тогава в огромната политика. Предпочиташе работата си като общински консултант и ръководител на общинския съвет в Бургас. През 2011 година обаче основа партията си НФСБ, която бързо набра скорост. Първо взе участие на президентските избори и претендентът й Стефан Солаков завоюва 84 205 гласа. На парламентарните през 2013 година НФСБ замалко не влезе в Народното събрание - с резултат 3.7%, единствено на три стотни под изборния предел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР