В крайна сметка е важно дали ще дадем военно-техническа помощ

...
В крайна сметка е важно дали ще дадем военно-техническа помощ
Коментари Харесай

Атанас Славов: Ако НС не гласува за оръжия за Украйна, ДБ ще обсъди участието си в коалицията

" В последна сметка е значимо дали ще дадем военно-техническа помощ на Украйна или ще си заровим надълбоко главата в пясъка и ще се надяваме спорът да свърши без наше присъединяване. " Това сподели пред БНР Атанас Славов от Демократична България след решението на Комисията по външна политика в Народното събрание нощес да се прегледа даването на " техническа помощ за защитни цели " на Украйна.

" Категорично това не е позицията на Демократична България . Приетият на външна комисия текст напълно не дава отговор на нашите оферти, на нашите разбирания. Той не може да отбрани позицията ни като съответен член на НАТО и Европейски Съюз на фона на това, което вършат останалите страни членки ", разясни Славов в предаването " Преди всички ".

Запитан по какъв начин ще реагира Демократична България, в случай че в пленарната зала се гласоподава за помощ за Украйна във типа, в който това бе признато във външната комисия, Атанас Славов акцентира:

" Ако вътре няма военно-техническа помощ, за Демократична България това ще е най-малкото червен байрак или алена линия . Това ще е ясно предизвестие за доста бездънен проблем в обединението и Демократична България ще би трябвало да разиска по какъв начин продължава нататък в този съдружен формат . "

Славов назова това " доста сериозна разграничителна линия , която ще предопредели и бъдещето " на тяхното присъединяване в обединението.

" Украйна е основен геополитически, ценностен, цивилизационен въпрос, който не можем да заобиколим ", посочи Атанас Славов, като добави, че това съображение е " надалеч по-легитимно " от това на Българска социалистическа партия , което партията също сложи като изискване за оставането си в обединението.  

Когато спорът явно ескалира, не можем да стоим безучастни по този метод, тъй като " по този начин поддържаме агресора ", безапелационен е Атанас Славов, съгласно който " няма междинна позиция ".

Славов дефинира като най-малкия ангажимент на страната ни оказването на филантропична помощ.

Относно финансовата помощ за Украйна той уточни, че това има както вътрешнополитическо, по този начин и европейско значение.

" Очакваме от една страна европейски фондове, въпреки това е значимо да поддържаме тези европейски фондове, които са ориентирани към Украйна. Включително през тях минават и поръчки и доставки на оръжие . "

" Даването на пари за оръжие на жертвата е поддръжка за мира ", акцентира той.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР