В края на януари парламентът гласува редица промени в Закона

...
В края на януари парламентът гласува редица промени в Закона
Коментари Харесай

Архитекти искат вето върху промените в ЗУТ

В края на януари Народното събрание гласоподава редица промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Основната и основна измежду тях беше, че ателиетата в жилищните здания към този момент ще са със статут на жилища. Това, както и редица други промени провокираха архитектурната колегия в лицето на Камарата да сезира президента Румен Радев и да изиска от него налагане на несъгласие на измененията - доста, от които будят недоумление. Не е изключено да се стигне и до налагането на наказателна процедура против България.

В писмото до президента се изяснява, че признатият закон съдържа голям брой разпореждания, които затрудняват капиталовия развой, усложняват и оскъпяват административното обслужване, нарушават съществени правила на връзките в устройственото обмисляне, капиталовото планиране и строителството обратно на задачите по чл.1, ал.1 от Закон за устройство на територията и лимитират съществени права на жителите и общините до степен на противоконституционност. Не на последно място –влошават се изискванията за практикуване на специалността „ проектант “.

" Публично беше оповестено, че забележителна част от измененията са направени от народни представители по самодейност на управлението на Столична община (СО) по отношение на съответни проблеми на общинската администрация по използване на Закона. Отбелязвайки, че против приемането на Закона в този му тип имаше възражения, въпреки и по разнообразни мотиви, от главните професионални и браншови организации на лица, осъществяващи активност в региона на устройственото обмисляне, капиталовото планиране и строителството, от Националното съдружие на общините в Република България, от Българската стопанска камара и от екологични организации и цивилен сдружения, КАБ, показваме мнение, че са налице основателни аргументи Народно събрание още веднъж да разиска признатия ЗИД на Закон за устройство на територията, с цел да се обезпечи опция за естествен диспути да се възприемат разнообразни решения по ред въпроси ", написа още в писмото до президента.

В него детайлно са разказани измененията, които носят отрицателни последствия върху целия строително капиталов развой. Цитирани са 11 съответни образеца за правни недомислици и искрено противоконституционни разпореждания. Един от най-взривоопасните текстове съгласно гилдията е възбраната за издаване на позволение за градеж при неприложена регулация, в това число уличната регулация. „ В доста от огромните градове има възобновени частни парцели в територии, планувани за улици. Те би трябвало да се отчуждят, само че общините са доста пасивни и разчитат на един тип доброволно-принудително даряване на тези елементи, с цел да се случат самите улици. Сега това на процедура се вменява като обвързване на жителите, а не на общината. Тези текстове ще трансферират казуса при искащите да строят, които ще са блокирани и ще би трябвало да търсят притежатели на терени, попадащи в улиците, с цел да се оправят някак с тях “, написа в документа.

Камарата смята за противоконституционна и възбраната за смяна на предназначението на здания или елементи от здания. „ Частните парцели, които по волята на притежателя им имат предопределение и се употребяват за обучение, просвета, опазване на здравето или просвета, не са част от публичната обществена инфраструктура. В случай че орган на власт желае директно волята на притежателя да резервира предназначението на обект като част от обществената инфраструктура, той би трябвало да даде навреме и равностойно обезщетение, като методът за това следва да се уреди в закона. Частни парцели не могат да обезпечават публични функционалности посредством административна насила “, изясняват от Камарата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР