Гурбетчийството - такова, каквото е известно още от Възраждането, се

...
Гурбетчийството - такова, каквото е известно още от Възраждането, се
Коментари Харесай

Проф. Петър Стоянович: Ние имам живот на средностатистически западноевропеец

„ Гурбетчийството - такова, каквото е известно още от Възраждането, се свързва с нещо извънредно, човек напуща дома си, с цел да изкарва едни неверни пари, да се мъчи. Това е мъченическа орис - ние напущаме познато, комфортно и прелестно, с цел да отидем някъде немил, не несретен и недраг. Има ли по-страшна орис от това? ", разясни той.

Проф. Стоянович счита, че световно видяно в чужбина не е по-добре, в сравнение с в България. Той е безапелационен, че „ всичко благо, родно и драго е тук ", където естествено е „ по-бедничко и по-никакво ", само че пък е „ по-топло, по-слънчево и по-вкусно ".

„ Следващата огромна илюзия - поради 50-те години тоталитаризъм и невъзможността да напущаме комфортното си майчино гнездо, ние трупахме усещания като гости в „ Кореком ". Смятахме, че в КООП магазина има единствено пирони и тахан халва, а в „ Кореком " има дънки, маратонки, дъвки и всички останали забележителни достижения на международната народна власт ", сподели още той.

Проф. Стоянович описа и по какъв начин действително наподобява животът на един човек, който е отишъл да се осъществя като инженер за слаби токове в Лондон - живее в мазе, яде евтина риба, в събота и неделя върви да се види с други българи към църквата или българското учебно заведение, връща се като „ баровец " през август, само че гледа да си оправи зъбите, тъй като не може да го направи в Лондон.

„ Ако на една българска родилка се изясни при какви условия има право да ражда в Англия, тя няма да мръдне от региона на Кюстендил. Там няма избор на екип, няма анестезия, няма раждане с Цезарово сечение и ред други неща ", сподели още той.

Според него българинът не е податлив да заплаща високите налози в западните страни, там не може да си разреши да има две коли или да върви четири пъти на море през лятото и най-малко още два пъти на ски през зимата.

„ Не споделям, че оня свят е неприятен, а тук е добре. Ние живеем добре съгласно междинната статистика за приходи и разноски. Ние имам живот на средностатистически западноевропеец ", безапелационен е професорът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР