В края на септември Световната здравна организация призова за глобален

...
В края на септември Световната здравна организация призова за глобален
Коментари Харесай

Световната здравна организация обяви глобална стратегия за ваксинация

В края на септември Световната здравна организация прикани за световен мораториум върху слагането на трета доза ваксина най-малко до края на годината.

Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус разгласи старта на тактиката за световно имунизиране против COVID-19. Той съобщи, че се надява до края на годината 40% от популацията по света да бъде имунизирано.

Според организацията от началото на пандемията в света са регистрирани над 236 милиона инфектирани, а инфекцията лишила живота на 4,8 милиона души. Най –трудна сега, съгласно СЗО е обстановка е в Съединени американски щати, Индия и Бразилия.

На гала в Женева предходната седмица Гебрейесус уточни, че сега по целия свят са сложени над 6,4 милиарда дози ваксини против COVID-19 и към една трета от световното население е имунизирано. Обаче, това число крие несправедливостта в достъпа до ваксини.

В края на септември Световната здравна организация прикани за световен мораториум върху слагането на трета доза ваксина най-малко до края на годината. Целта е да се обезпечат повече ваксини за разрастващите се страни.

Ръководителят на организацията, че нито една такава страна все още не е съумяла да имунизира даже 10% от популацията си. Той изясни, че до обстановката се се стигнало, защото производителите на ваксини са били задължени да спазят двустранни сделки с богати страни, подготвени да платят оптималното.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш произнесе тирада посредством видео връзка в Ню Йорк. Той съобщи, че всеки месец се създават към 1,5 милиарда дози ваксини, което ще разреши даването на ваксини за 40% от популацията от всички страни до края на годината. Несправедливото систематизиране на имунизациите е освен аморално, само че и неуместно, добави още той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР