В края на март българска делегация участва в работно посещение

...
В края на март българска делегация участва в работно посещение
Коментари Харесай

Българска делегация посети Норвегия и Нидерландия по темата "Улавяне и съхранение на въглеродни емисии"

В края на март българска делегация взе участие в работно посещаване в Нидерландия и Норвегия за повишение на потенциала в региона на улавянето и съхранението на въглеродни излъчвания. Посещението беше част от самодейност за продан на опит сред европейски страни и в него се включиха представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката, Министерството на нововъведенията и растежа, Министерския съвет, както и представители на бизнеса от АД и " Петрокелтик България " ЕООД, бенефициери на българския план за хващане, превозване и предпазване на въглеродни излъчвания ANRAV, разгласен през 2022 година

Като част от работната стратегия българската група организира срещи с представители на норвежките и нидерландските институции за запознаване с достиженията на разнообразни технологии за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид в атмосферата, които към този момент са осъществени или са в развой на създаване в Западна Европа.

Норвегия има опит в сферата от 1996 година, а все още е във крайна фаза на строителство на едно от най-големите подводни складове за предпазване на въглеродни излъчвания в Европа -. Площадката към хранилището бе посетена от българските делегати по време на пътуването, като бяха разисквани както механически елементи по осъществяване на плана, по този начин и акцията за осведоменост.

 Българска делегация посети Норвегия и Нидерландия по тематиката

Българският план, разгласен в средата на предходната година, е първият план за Източна Европа за хващане, превозване и предпазване на въглеродни излъчвания и първият в този район, финансиран от фонд " Иновации " към Европейски Съюз. Основен бенефициер и координатор на плана е " Девня Цимент " АД, част от международния колос Heidelberg Materials. Компанията майка има няколко оповестени плана за хващане на въглеродни излъчвания от циментовото си произвеждане в Европа. Един от тях е на циментовият цех в Норвегия, който е плануван да употребява подводното вместилище Northern Lights, посетено от делегацията.

 Българска делегация посети Норвегия и Нидерландия по тематиката

" Проектът ANRAV е първи по рода си в Източна Европа, само че е основан на технологии, познати на нашите сътрудници от Норвегия от 1996, по тематиката предпазване на въглеродни излъчвания. В комбиниране с опита на нашата група Heidelberg Materials в частта " хващане " планът ANRAV има за цел да промени напълно индустриалния образ на страната ", разяснява Константин Божинов, началник на план ANRAV.

 Константин Божинов, началник на план ANRAV
Константин Божинов, началник на план ANRAV

" Имаме теоретичен консенсус, че CCS технологията (улавяне и предпазване на въглеродни емисии) е нужна за реализиране на нашите климатични цели: Агенцията за климатични промени към Организация на обединените нации (IPCC) ясно го уточни в своя специфичен отчет от 2018 година и още един път в 6-ия отчет за оценка на IPCC предходната година, че три от четирите пътя изискват CCS ", разяснява Вусала Каримова, дипломат на Глобалния институт по технологии за хващане и предпазване на въглеродни излъчвания ().

 Вусала Каримова, дипломат на Глобалния институт по технологии за хващане и предпазване на въглеродни излъчвания (Global CCS Institute)
Вусала Каримова, дипломат на Глобалния институт по технологии за хващане и предпазване на въглеродни излъчвания (Global CCS Institute)

Проектът ANRAV е в осъществяване от 1 януари 2023 година по фонд " Иновации " към Европейски Съюз. Финансирането е за близо 190 милиона евро, като останалата част от плана ще бъде осъществена със лични средства.

" Работим интензивно с Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (), които са администриращ орган по плановете, финансирани по фонд " Иновации ". Благодарни сме за положителната взаимна работа дотук, само че сме и наясно, че ни чака още доста работа. Обмяната на опит на европейско равнище, както и интензивният разговор с българските институции са за нас вярната посока. Темата за хващане и предпазване на въглеродни излъчвания е нова както за страната ни, по този начин и за редица други, само че не за Европа и света като цяло ", разяснява Константин Божинов, началник на план ANRAV, Фаза I.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР