В края на лятото, с нови сили, се завръщаме към

...
В края на лятото, с нови сили, се завръщаме към
Коментари Харесай

Какво е skinny-fat фигура и как да я избегнем?

В края на лятото, с нови сили, се завръщаме към спортните занимания вкъщи и в залата. За да реализираме по-добри резултати, през днешния ден ще се срещнем със skinny-fat фигурата и по какъв начин можем да я избегнем. Ето какво споделя за нея нашият гост-автор Страхил Иванов от .

Skinny-fat – слаба, само че мазна и безформена фигура. Звучи като оксиморон. Но в действителност доста хора в днешно време разполагат с такава и съвсем никой от тях не знае по какъв начин тъкмо да постъпи.

Ако и вие сте от тях, евентуално знаете за какво тъкмо приказвам: по какъв начин да изгорите мазнините, откакто към този момент сте слаби? И в това време – как да натрупате , без да натрупате още повече мазнини в процеса?

Какво тъкмо е skinny-fat?

Как по този начин си хем слаб, хем лоен? Обяснението е просто: тялото ви разполага с незадоволително количество мускулна маса, а в това време – с остатък от подкожни мазнини.

С други думи – дали спадате в тази категория, или не, зависи от композицията на тялото ви – какъв брой % от тежестта ви се състои от чиста мускулна маса и какъв брой от подкожни мазнини. Затова просто да следим да поддържаме здравословно тегло, не всеки път е задоволително.

Дори и при здравословно тегло, доста хора отново наподобяват отпуснати и в неприятна форма, тъй като при тях казусът не е толкоз в непотребните мазнини, колкото в дефицита на мускулна маса, която да оформи фигурата и да им помогне да наподобяват добре.

И това важи с цялостна мощ изключително при дамите, които постоянно са захласнати от свалянето на килограми и слабата фигура, като в това време се опасяват от натрупването на мускулна маса, с цел да не „ наподобяват като мъже “.  

Дори тежестта да е здравословно и % подкожни мазнини да е в нормите, неналичието на задоволително мускулна маса значи отпуснато и безформено тяло, което никой не желае.

Как се стига до това телосложение и можем ли да го избегнем?

Сравнително елементарно, за жал.

Недостатъчен калориен банкет

Най-голяма заплаха да развият skinny-fat фигура грози хората, които се пробват да отслабнат.

Първият проблем е, че доста от тях прибягват до бързи, само че нездравословни за, които залагат на голям калориен недостиг (много по-малко признати, в сравнение с се изгарят) и по този метод изтощават тялото, забавят метаболизма като промотират изгарянето не толкоз на мазнини, колкото на чиста мускулна маса, като дават единствено краткотрайни резултати.

Да, килограми се смъкват бързо с недояждане. Но се смъкват от изхвърлени течности и изгорена мускулна маса. Не изключително от мазнини. А и резултатът си отива тъкмо толкоз бързо, колкото и идва. Застоят по-късно кара хората още повече да лимитират калорийния банкет или пък да усилят кардиото и казусът се задълбочава. Резултатът – skinny-fat.

Излишък от кардио (аеробни) действия

Втората неточност, която оказва помощ за развиването на тази фигура, е прекаляването с кардио заниманията, за което постоянно приказвам в блога. Истината е, че когато става въпрос за създаване на стегната, красива фигура, кардиото надалеч не е толкоз значимо, колкото вярното хранене и силовите тренировки.

Това не значи, че е неефикасно – когато се прави в умерени количества и в вярното време, кардио тренировката в действителност може да помогне за изгарянето на непотребните мазнини. Но никога не би трябвало да се разчита единствено на нея.

Дори в противен случай, много би трябвало да внимавате с продължителността и интензивността на кардио заниманията си, в случай че искате да запазите мускулатурата си, до момента в който отслабвате.

Да, кардиото гори много калории, само че не забързва толкоз добре метаболизма в дълготраен проект, колкото го вършат силовите тренировки. С кардиото горите мазнини, до момента в който го вършиме. Със силовите тренировки горите повече мазнини часове и даже дни наред след края им, даже просто да седите и да си почивате на дивана.

Така че – в общия случай: 20 – 30 минути кардио, 3 – 4 дни в седмицата, са изцяло задоволителни като допълнение към хранителния режим и подготвителната ви стратегия.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР