В края на 19 век на канадския скулптор Луис Джобин

...
В края на 19 век на канадския скулптор Луис Джобин
Коментари Харесай

Да правиш изкуство от лед и сняг

В края на 19 век на канадския ваятел Луис Джобин му хрумва концепцията, че от лед могат да се вършат фигурки и скулптури. Така се ражда ново направление в скулптурата.

И Микеланджело би им завидял

Луис Джобин слага едно начало, само че до момента в който то се трансформира в традиция, минава доста време. Езерото Луиз в щата Албърта е едно от най-посещаваните от туристи места в Канада, само че в последно време е повече известно с интернационалното си състезание-изложба по скулптиране на лед – Ice Magic Festival. Всяка година сред 23 и 25 януари в курорта се събират 60 скулптори и резбари, разграничени в 20 тима. Журито, което прави оценка творбите, е формирано от професионални скулптори.

Стара традиция за постоянни демонстрации на умеенето да се вдъхне живот на леда и снега имат и японците. От 1950г. насам през февруари (от 5 до 11) град Сапоро се населва от необикновени поданици – птици и животни, направени от сняг и лед. Но концепциите на тимовете, пристигнали от целия свят, не секват с този анимализъм.

Наред с животните и птиците изникват умалени копия на архитектурни шедьоври от целия свят – да вземем за пример комплекса Ангор-ват в Камбоджа или двореца на Дарий в град Персеполис. Популярни кино герои също изникват под надареното длето на скулптурите.

През 1985г. в Китай взеха решение да насочат предизвикателство към японците, като проведоха в северния град Харбин мразовит фестивал, който продължава цялостен месец (от 5 януари до 4 февруари).

На него могат да се видят направени от лед и сняг умалени копия на катедралата „ Нотр Дам “, на съветския съборен храм „ Василий Блажени “, на двореца на китайските императори в Забранения град, на лондонската часовникова кула Биг Бен и даже постройката на Пентагона. А Джордж Буш, Йосиф Сталин или Владимир Путин, изрязани от лед, са още една атракция на харбинския фестивал.

Руснаците също провеждат в последните години сходни надпревари, въпреки при тях от епохи да има бит да се вършат „ городки “ (градчета) от сняг. На 11 януари 2007г. в Москва беше издялана от лед същинска шахматна дъска с еднометрови фигури, която послужи за олимпиада по шах против тима на Англия. Участниците бяга добре облечени и много запотени. Все отново ледените фигури не бяха лесни за преместване.

Други места, където се организират сходни състезания, са да вземем за пример град Брюге в Белгия и Любек в Германия. И там, както на всички места, се изисква освен майсторство и сръчна ръка, а и длето, чук, бръснач, ножовка, резец, ъглошлайф. Някои скулптори не се стряскат да посегнат и към горелката. По-важни обаче са резултатите. А те са такива, че и Микеланджело може да завиди.

„ Наздраве “, тракайки със зъби

Да пийнеш в някой бар не е огромно тестване. Освен в случай че барът не е издигнат от лед. На такива места, а те от ден на ден се множат по света, от лед е безусловно всичко, като се изключи напитките. Но и те се наливат в чаши от лед.

Ако не броим Швеция, първи италианците се възпламениха по екзотичното преживяване да си споделят „ наздраве “, тракайки със зъби. Преди няколко години Алесандро Росо, притежател на едноименен хотел в Милано, реши да вложи пари в толкоз нетипична за южна страна като Италия атракция. Идеята му хрумнала, когато си спомнил четения на млади години разказ „ Леден дом “ на съветския публицист Иван Лажечников. В неговия бар се поддържа непрекъсната температура от -5 градуса по Целзий.

Но даже и тя е съществено тестване за италианците. Затова на входа всеки клиент навлича специфичен термокостюм. Престоят е стеснен до половин час от здравословни съображения. Ледът от който са направени лампионите, стените, подът, таванът, колоните, чашите, се кара непосредствено от река Торн в Швеция. Щом се запролети, Росо затваря бара „ за профилактика “ до края на ноември, когато от Швеция идват нови 60 тона лед.

Година по-късно в Лондон откриха The Absolut Icebar. След 12 месеца ледени питейни заведения със същите имена се появиха в Шанхай и Токио. „ Тайната “ на общото име е, че всеки от тези питейни заведения е издигнат от лед, донесен особено от Швеция от региона Юкасяври.

При откриването на токийския бар изпълнителният шеф на компанията Icebar International Агнета Лунд отбелязва, че „ нашият мразовит хотел в Швеция в Юкасьрви постоянно прави доста мощно усещане на японските посетители. Сега сме им предложили сходно прекарване в самото сърце на Япония “.

Като интериор и трите бара са доста сходни, чашите също са от лед, макар че в тях се наливат и горещи питиета. Подобно на миланския бар, и в тези общоприетата температура е -5 градуса по Целзий.

За разлика от тези планове напълно улеснени от природата, арабите направиха същински героизъм. Защото да построиш бар от лед посред дубайската пустиня не е лесна работа. Ледът в бара Chilout е особено гладък, без никакви примеси. Цялото обзавеждане, както може да се допусна, е също от лед. Алкохол не се предлага, по тази причина пък салати, коктейли, месо и плодове има в обилие.

280 евро за една зъзнеща нощ

Това е общоприетата цена. За първокласните стаи цените доближават до 600 евро на нощ, като думата „ първокласна “ в този хотел значи повече еленови кожи и завивки и по-голяма стая с повече прозорци. Иначе студът е същият като в статите за 280 евро. Защото става дума за фамозният в целия свят Леден хотел (The Icehotel) в Юкасяври в Швеция.

Местноста при река Торн може би щеше да е пустота, в случай че напролет на 1990г. френският проектант Жан Дерида не построява там огромно ескимоско иглу за галерия на ледени статуи. При типа на натрупалите се посетители и туристи, за които в околните хотели не стигнали стаите, се родила концепцията за ледения хотел.

Днес The Icehotel има 85 пространства – стаи за нощувки, изложбени зали, кино, спектакъл, ресторант, бар (The Absolut Icebar, прототипът на останалите по света ледени барове), магазин, сауна и даже черква, в която се правят венчавки.

Естествено по-късно младоженците отиват в различен хотел с естествена стайна температура, тъй като от -5 до -8 градуса по Целзий не е най-романтичната среда за първата брачна нощ. Въпреки че на фона на примерно -30 и повече градуса на открито, вътре в хотела е напряко горещина. Всеки април, когато слънцето стартира да топли, The Icehotel затваря порти до есента. Тридесет хиляди кубически метра сняг и 3000 тона лед добродушно се трансформират в първоизточника си – майката природа.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР