В космоса възниква нов ред – надпревара между Америка и

...
В космоса възниква нов ред – надпревара между Америка и
Коментари Харесай

Новата космическа надпревара – САЩ vs Китай

В космоса поражда нов ред – конкуренция сред Америка и Китай. Но с условията на проучването на космоса даже тези велики суперсили няма да могат да се оправят сами. Бяха рекламирани извънредно механически предизвикателни и скъпи цели, не на последно място задачата хората да живеят и работят в други светове, евентуално в границите на 10 години – само че в един разграничен свят, където интернационалната благосклонност е нищожна, реалистични ли са те?

Завръщането на НАСА на Луната стартира с програмата Артемида. Първата от трите задачи е стартирана сполучливо. Този полет без екипаж тества дали ракетите и технологията работят. Втората задача ще води хората по-далеч в космоса, в сравнение с са ходили до момента, а третото изстрелване ще изпрати астронавтите на Луната за една седмица, където те ще правят опити.

Дългосрочната цел е да се употребява Луната като насочна точка, с цел да се стигне до Марс. Но програмата се прави оценка на 93 милиарда $ – тежка цена за американския поданик, който към този момент усеща икономическия напън. В отчет до Конгреса предходната година, офисът на генералния инспектор на Съединени американски щати предизвести за „ нереалистичен график за развиване “ и евентуално ихвърляне, добавяйки, че НАСА би трябвало да направи оценките на разноските „ по-надеждни и транспарантни “.

И въпреки всичко, макар че НАСА ще получи по-малко общо финансиране от поисканото през 2023 година, Конгресът сега към момента поддържа нейните инициативи за проучване на космоса с хора.

Китай от своя страна реализира лична изцяло работеща галактическа станция Tiangong в орбита по график. Китайската галактическа стратегия изстреля сонди до Луната и Марс. Китайците възнамеряват безпилотна изследователска станция на Луната до 2025 година и по-късно – астронавти на нейната повърхнина до 2030 година

Първоначалната галактическа конкуренция беше основна част от Студената война, когато Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики се състезаваха да бъдат първата страна на Луната. Сега, съвсем 70 години по-късно, Съединени американски щати са в нова галактическа конкуренция с нов съперник: Китай.

Защо има нова галактическа конкуренция? Просто казано Луната е първокласна недвижима благосъстоятелност и както Съединени американски щати, по този начин и Китай желаят да заложат претенциите си. Миналата година Съединени американски щати стартираха своята 26-дневна задача Артемида (Artemis) I, като изпратиха галактическа капсула Orion към Луната, преди да се върне на Земята. Това беше стъпка на Съединени американски щати още веднъж да изпрати хора на Луната, само че този път с вярата за по-трайна конфигурация, написа Politico. Тази цел е изложена на риск заради лунния боен капацитет на Китай. Страната изрази интерес към кацане на тайконавти, китайската дума за астронавти, на Луната, както и към основаване на система за ръководство в космоса. НАСА предизвести, че Китай може евентуално да претендира за съществени ресурсни зони на Луната под прикритието на проучвания, евентуално да блокира достъпа на други страни и евентуално да заплаши спътниците на Съединени американски щати.

Предложената от Съединени американски щати лунна база евентуално ще бъде взаимна сред голям брой народи. През 90-те години обаче се смяташе, че Китай е откраднал американската галактическа технология. Това докара до поправката на Волф, призната през 2011 година, която попречи на НАСА да си сътрудничи с Китай. На собствен ред се приказва, че Китай може да стартира взаимна лунна задача с Русия. „ Факт е: ние сме в галактическа конкуренция “, сподели админът на НАСА Бил Нелсън. „ И не е отвън границите на опцията те да кажат: „ Пазете се, ние сме тук, това е наша територия. “ Той означи, че Китай претендира за Южнокитайско море, макар че то се смята за интернационалните води. В същото време галактическата технология на Китай бързо се усъвършенства, което поражда опасения, че Китай може да реализира задачата си по-рано от предстоящото.

Как Китай усъвършенства своите галактически технологии?

Китай сподели бърз прогрес в галактическите технологии през последната година. Едно от най-забележителните достижения беше изстрелването на нова галактическа станция през ноември. Мисията Shenzhou 15 изстреля трима тайконавти, изпращайки ги до новопостроената галактическа станция Tiangong, с цел да приключат строителството. Това прави Китай едвам третата страна, която ръководи галактическа станция, след Съединени американски щати и Русия. Новата станция е софтуерно напреднала и може да поддържа други астро цели, които Китай се надява да реализира, в това число изстрелване на нов галактически телескоп, осъществяване на опити върху живота в космоса и пускане на задачи до Марс, написа Forbes.

Заедно с галактическата станция Китай изстреля и роботизирани спускаеми апарати и роувъри на Луната и Марс. Освен това страната е първата, която употребява спускаеми апарати и роувъри за събиране на проби от противоположната страна на Луната, продължава Politico. „ Напълно допустимо е те да ни настигнат и да ни надминат, безусловно “, означи генерал-лейтенант от галактическите сили Нина Арманьо. „ Напредъкът, който реализираха, беше замайващ – зашеметяващо бърз. “ Големите усъвършенствания на Китай в неговата галактическа стратегия разтревожиха държавното управление на Съединени американски щати.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай са напрегнати от доста години, което прави тази галактическа конкуренция изключително противоречива. Скорошният политически спор включваше гласната поддръжка на Съединени американски щати за Тайван, територия, за която Китай от дълго време претендира. Освен това Китай е мощен съдружник на Русия, която Съединени американски щати и други западни страни осъдиха за нахлуването й в Украйна.

Китай може евентуално да стартира взаимен план за Луната с Русия, което би сложило галактическата мощ на Съединени американски щати и претенцията за Луната под още по-голям риск. Китай се бори да затвърди позицията си на водач в нововъведенията и борбите за космоса и кацането на Луната може да оказват помощ да реализира това.

Страната също по този начин сподели, че може да е в положение да откри връзка сред Земята и Луната посредством съществуващи спътници, което може да докара до проблеми. „ Има евентуални пакости, които Китай може да направи на Луната “, разяснява Тери Виртс, някогашен пълководец на Международната галактическа станция и галактическата совалка, пред Politico. „ Ако основат инфраструктура там, евентуално биха могли да откажат връзките. “ Китай отговори на тези изказвания, като сподели: „ Космосът не е поле за битка “ и че „ Китай постоянно се застъпва за мирното потребление на космоса “.

Китай също е част от Договора за космоса, който не разрешава на страните да залагат искания върху небесните тела. Така или другояче, Съединени американски щати също работят, с цел да се върнат на Луната, надявайки се да започват лунна задача Artemis II до 2024 година и Artemis III, която ще достави хората на Луната, до 2025 година, съгласно The New York Times. Въпреки това, датата на китайското кацане на Луната „ продължава да се доближава от ден на ден и да е все по-близо “, съгласно Нелсън и Съединени американски щати могат да ги победят там единствено „ с волята на положителния Господ “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР