На 26 юни към нашата планета ще се приближи потенциално

...
На 26 юни към нашата планета ще се приближи потенциално
Коментари Харесай

Потенциално опасен астероид прелита на 26 юни

На 26 юни към нашата планета ще се приближи евентуално рисков метеорит, открит на 14 юни от съветския астроном Леонид Еленин от Института за приложна математика „ Келдиш “ към РАН. Той е разкрил метеорита въз основа на отдалечен разбор на данните от телескоп, влизащ в мрежата ISON .

В Центъра за дребни планети и метеорити галактическият обект е обозначен като 2015 LK24.

Размерът на небесното тяло е 160 метра. На 26 юни той ще се сближи на 4,7 млн. км до Земята, в този миг яркостта му ще доближи 17-а звездна големина, по тази причина няма да бъде забележим без специфична техника.

Астероидът е отвеян към евентуално рисковите, само че траекторията на метеоритите се трансформира вследствие на въздействието на планетата, покрай която минава тяхната орбита.

Периодът на въртене на 2015 LK24 в Слънчевата система е към 5 години, орбитата му е разтеглена и към този момент не е известно на какво разстояние от Земята ще премине идващия път.

За евентуално рискови се считат всички метеорити с диаметър над 100-150 метра и преминаващи на разстояние 0,05 астрономически единици (7,5 млн. километра) от Земята.

Самото изобретение е било направено с отдалечен разбор на данните от телескопа в щата Ню Мексико в Съединени американски щати, който влиза в научната мрежа оптични принадлежности ISON. Тази мрежа се състои от 35 телескопа, ситуирани в Русия, Мексико, Боливия, Монголия и Съединени американски щати. Диаметърът на огледалата е от 25 до 65 см.

2015 LK24 е десетият сближаващ се със Земята обект, открит благодарение на ISON .

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР