В короната на краля на Португалия бил поставен забележителен камък

...
В короната на краля на Португалия бил поставен забележителен камък
Коментари Харесай

Топаз - свойства и значение

В короната на краля на Португалия бил подложен незабравим камък със забележителните 1680 карата. Това същинско естествени знамение носи името Браганза и е топаз - камък, който е станала прочут относително късно, когато до Стария континент доближават първите камъни, добивани в мините на Бразилия.

Камъните топаз са били най-вече жълти на цвят и са наричани Диамантът на робите. Това е, тъй като безцветният топаз доста наподобява на елмаз. Наричали са тези минерали също Камък на придворните. Смятало се е, че който носи топаз, може да употребява разнообразни привилегии в двора на аристократите, тяхната протекция и помощ.

Без подозрение това е камък, който буди любознание и предпочитание да се научи още нещо за него.

История на топаза

Историята на този минерал датира от епохи. Бил е високо скъп през епохата на Ренесанса. Археолозите са разкрили антични предмети с ритуално значение, направени от топаз. В Индия жълтият топаз е бил изключително известен.

Както в предишното, по този начин и през днешния ден го харесват артистичните натури, хората с необикновен взор към хубостта. Бил е обичан камък на куртизанките и по тази причина се счита за камък, талантлив от природата да бъде знак на пристрастеност и горещи усеща.

Името топаз идва от санскрит и значи огън. Според египтяните камъкът е обагрен със златен искра от бога на слънцето Ра. Точно по тази причина топазът е доста мощен предпазен камък. Римляните го свързвали с Юпитер.

Образуване на камъка и залежи на топаз

Топазът се образува в продължение на милиони години. Когато разтопената лава или магма се втвърди, тя се трансформира в магмена канара, която еволюира в гранит, базалт и ли други типове скали. Тези скали имат кухини или пукнатини, където се образуват минерали като флуорит и каситерит. Тази композиция дава топаза.

Минералът има стъклен искра, неотстъпчивост по Моос 8 от 10 степенната канара и съвършена цепителност. Съставът му е 56 % флуор и хидроксисъдържащ силикат на алуминия. От флуора зависят плътността и коефициента на изкривяване на светлината.

Находища на камъка има в Австралия, Афганистан, Китай, Япония, Мексико, Нигерия, Русия, Украйна, Мадагаскар, Съединени американски щати и на други места.

Основна характерност на скъпоценните камъни е тяхната непорочност. В това отношение топазът заема едно от челните места. Топазът е един от редките скъпоценни камъни с висока непорочност. Повечето от тях са чисти при обзор, не съдържат примеси, както и дефекти. Може да се каже, че това е един от най-големите безупречни камъни.

Лечебни свойства на топаза

Прието е да се има вяра, че в случай че камъкът се носи като колие, може да управлява заболяванията на белите дробове - астма, туберкулоза и други. Подпомага и функционалността на черния дроб и жлъчката. Също усъвършенства храносмилането.

В антични китайски текстове са открити упътвания за приложимост на топаза като лек. Жълтият е бил употребен за лекуване на нервната система, при срив, нервност, безпокойствие, бодърствуване, страхове. Синият също е употребен за такива цели, само че също при душевен болести и епилепсия.

Този камък е употребен за разкриване на нечисти и отровни храни. Смята се, че камъкът трансформира цвета си, когато стои покрай такава храна.

При простуди го употребили за възстановяване на имунитета и апетита. Светло сините топази работят добре на щитовидната жлеза и е добре да се носят на врата.

Жълтият и транспарантният са подобаващи за храносмилателната система, а също по този начин при предпочитание за забременяване при дамите. Искрящите оттенъци контролират месечния цикъл и лекуват репродуктивната система. Топазът подтиква метаболизма, контролира притока на кръв и предизвиква релаксацията като понижава напрежението.

С този камък лекували подагра, кръвни болести, кръвозагуби, регенерация на тъканите.

 топаз значение

Магически свойства на топаза

За топаза не липсват поверия от антични времена. Вярвало се, че сдобрява хората, пази от двуличие и долнопробност. Смятало се, че усилва хубостта на дамите и им препоръчвали да го носят. Мъжете носели транспарантният камък, с цел да усили мъдростта им. Вярвало се, че топазът може да обуздае буйния манталитет на този, който го носи.

В астрологията се счита, че камъкът има изключително мощ върху родените през месец ноември.

Умереност, достойнство и благосъстояние - с това свързвали хората камъка топаз. Също се вярвало, че той може да укрепи връзката с духовния свят, да даде мощ и знание.

Отделните цветове въздействат на другите чакри в тялото съгласно вижданията. Енергията на топаза е дейна, мъжка.

Тъй като се вярвало, че може да укроти естествените стихии, топазът бил амулет на моряци и пътешественици. Много е подобаващ също за търговци и хора с бизнес, тъй като ги пази от измами, нечестни покупко-продажби и загуба на пари.

Видове топаз

Топазът се среща в разнообразни цветове, само че най-ценни са златисто-жълтият и розовият топаз. Сега към този момент и синият, и зеленият камък са доста търсени. След обработка някои топази са близки до аквамарина.

Розов топаз има в Пакистан. Безцветен се среща в Бразилия, Шри Ланка, Нигерия и Китай. Ето присъщото за най-известните типове топази.

Син топаз

Този тип има доста мощна сила и впечатляваща визия. В предишното са го насели аристократи и хора с царско родословие. Смята се, че синият топаз е източник на ентусиазъм и по тази причина създателите са имали желание към него. Наричат го също морска сирена и кралица на океанските дълбини. Символ е на добрина и обезврежда негативната сила, носи и шанс на хората, които го имат. Този тип има 3 подвида, всеки с друга степен на плътност - надълбоко наследник, приблизително наследник и ярък топаз.

Зелен топаз

Дълги години зеленият топаз е бил най-скъпият вид на този камък. В древността са го считали за лек при заболявания на очите. Според преданията има толкоз огромна мощ, че може да промени човешката карма. Зеленият топаз се свърза с топлите, ласкави и хармонични връзки сред хората. Затова хората вярвали, че може да предотврати войната.

Жълт топаз

Това е камъкът на мистиката. Давал насоки на хората да разгадаят мистичните събития в живота. Любим камък е на психолозите, а по-късно на криминалистите, които вярвали, че ще им помогне при разгадаването на закононарушенията. Бижутата с жълт топаз придават мощ, власт и изтънчена хубост на тези, които ги носят.

Редки типове топази

Златистият и розовият топаз са представители на тази група топази. Златистият топаз се отличава със мощен искра и кондензиран колорит. Розовият пък се намира извънредно рядко в природата. Свързват го с вярата, битката за по-добро бъдеще, силата на мисълта и волята за решение на сложни въпроси.

Комбинации на топаза с други камъни и благородни метали

Топазът се комбинира добре с други ясни и цветово еднообразно обагрени камъни. Брилянтът в композиция с топаз дава едни от най-красивите бижута.

Много е ефикасен този камък, когато се комбинира със злато и се носи на лявата ръка.

Красиви бижута се получават от тандем на наследник топаз и сребро.

При боравене може да се разчита, че топазът ще се оправи добре във всяка композиция, единствено при досег с по-твърди от него камъни като рубин, сапфир, изумруд или елмаз, този възхитителен камък може да се надраска или повреди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР