В коментар на очакванията, свързани с началото на новата парламентарна

...
В коментар на очакванията, свързани с началото на новата парламентарна
Коментари Харесай

Арман Бабикян: Властта се е прикрила зад навеса на бъдещото европейско председателство

В коментар на упованията, свързани с началото на новата парламентарна сесия и политическия сезон, пиар специалистът Арман Бабикян предвижда в ефира на " Хоризонт " по БНР, че антикопупционният закон ще остане една от главните " фронтови линии " за опълчване сред водещите политически сили:

Със сигурност ще продължи този диалог за единния орган за битка с корупцията, ще има доста полярни мнения - дотолкоз доколкото са наясно и от едната, и от другата страна, че казусът е стигнал до ръба на публичната търпимост и че дейности би трябвало да се подхващат. Разбира се, има и различен взор - че и едната, и другата страна са измежду обвинените за генерирането на корупция в страната през годините обратно. Така че публичното доверие не е доста високо - нито към властта, нито към опозицията в тази ситуация.

Бабикян посочи, че не счита, че ще се стигне до консенсус сред ръководещи и съпротива във връзка с антикорупционния закон, който има а по-скоро, че може да има компромис, тъй като:

На базата на ниското доверие елементарно може да се стигне до компромис евентуално, само че до унисон, който ще докара до орган, който в действителност работи против корупцията, е мъчно. И едната, и другата страна имат прекомерно доста да потвърждават на цялото българското общество, че са склонни да се борят с това, което сами са създавали. В този смисъл е малко неуместно да се счита, че може да има победител в тази борба - несъмнено, това е задоволително изострен рубеж за война сред едната и от другата страна, само че от чисто качествена позиция, която може да докара до прогрес на страната ни в това отношение, е много-много мъчно да се счита, че може да се реализира триумф - това изисква групови старания и в действителност кристално чиста самостоятелност, колкото и това да звучи неуместно във връзка с този орган. Това е доста мъчно постижимо - и от практическа позиция, и от позиция на това обществото да бъде уверено, че в действителност има воля за сходна борба против корупцията.

Сред другите съществени тематики, които могат да съсредоточат политическия конфликт сред ръководещи и съпротива след започването на новата парламентарна сесия, анализаторът очерта бюджетната процедура и мястото на патриотите в ръководството:

Бюджетната процедура - там е разумно да се сблъскат и общественият взор на левицата и официално консервативният взор на ръководещите.

Самото място на патриотите във властта също основава комфортен терен за политическа борба, тъй като огромна част от техните оферти не се намират по никакъв начин в дясно от центъра и в това отношение рисковете да се сътвори поле за борба и настрана от формалния ляво-десен спор са доста вероятни.

Територия за борба има задоволително необятна - въпросът е, че евентуално това ще стесни още повече територията за промени, а България има потребност от промени, посочи още Бабикян и добави: Когато аргументите за война са повече, в сравнение с аргументите за рационални, само че настъпателни промени явно е, че ще бъде предпочетено първото, защото рисковете от второто са по-големи за властта. Тя сега комфортно се е прикрила зад навеса на бъдещото европейско председателство и счита че по този начин безшумно ще прилази през идващите 6-7 месеца, само че това надали ще е по този начин, уточни още анализаторът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР