В китайското научно списание Modern Defense Technology ученият Рен Юанжен

...
В китайското научно списание Modern Defense Technology ученият Рен Юанжен
Коментари Харесай

Китайските военни са посъветвани да разработят стратегия за премахване на сателитите Starlink

В китайското научно списание Modern Defense Technology ученият Рен Юанжен от Пекинския институт за наблюдаване и телекомуникации разгласява публикация за " казуса Starlink ". Според него китайските военни би трябвало да разработят способи за противопоставяне на всяка опасност, която съставлява мрежата на Илон Мъск.

Оригиналната публикация към този момент е отстранена от общественото пространство по незнайни аргументи, само че превод на британски език е разполагаем на уеб страница на трета страна, а публикацията е представена и от South China Morning Post, който в този момент е част от Alibaba Group. Ученият твърди, че Starlink съставлява " скрита заплаха и предизвикателство " за Китай, и предлага да се създаде " композиция от меки и твърди техники за разрушение ", с цел да се обезвредят някои спътници и цялото съзвездие от тях.

Авторът се притеснява също, че апаратите на плана могат да преминат в " нахлуване " и да стартират да смъкват от орбита китайски спътници и галактически кораби.

Компанията SpaceX на Илон Мъск построява на ниска околоземна орбита (от 328 до 614 км) съзвездие от спътници Starlink, предопределено за обезпечаване на високоскоростен интернет на клиенти, ситуирани съвсем на всички места по света. Досега в орбита са изведени към 2400 от тези спътници, само че се чака броят им да доближи 42 000.

Джонатан Макдауъл, американски академик от Центъра по астрофизика " Харвард-Смитсониън ", декларира пред Gizmodo: " Ако сте от въоръжените сили на страна, чиято длъжностна характерност включва мислене за война в космоса, виждате в Starlink различен тип проблем.

Основният проблем е, че има прекалено много спътници и с цел да се отстрани цялото съзвездие, ще би трябвало да се изпратят голям брой противоспътникови ракети в орбита - унищожаването на една, две или даже няколко десетки няма да унищожи цялата система. Освен това SpaceX ще размени няколко свалени единици без особени затруднения. " По-евтино е да се размени сателит Starlink, в сравнение с да се изстреля противоспътникова ракета ", заключи господин Макдауъл.

Проектът на Мъск съществено разтревожи Пекин, откакто предходната година галактическият му транспортен съд на два пъти едвам не се удари в китайската станция " Тянгун " с тайконавтите на борда - и в двата случая станцията трябваше да извърши маневри за отбягване. Авторите на публикацията са обезпокоени, че Starlink скоро може да насели цялата ниска околоземна орбита, а частната компания SpaceX, която ръководи плана, в действителност може да помогне на Пентагона да господства в тази скъпа област на космоса. В началото на май военното издание China Military на Централния боен съвет на Китай разгласява материал, чиито създатели припомнят, че Starlink може освен да дава връзки на наземни клиенти, само че и да взаимодейства с безпилотни самолети.

Илон Мъск, който се съгласи да разположи терминали на Starlink в Украйна, призна в изявление за Business Insider през март, че галактическият му план може да се трансформира в цел: " Ако се опитате да деактивирате Starlink, няма да е елементарно, тъй като имаме 2000 спътника. Това значи, че ще са нужни доста противоспътникови ракети. Надявам се, че няма да ни се наложи да го изпробваме, само че мисля, че можем да изстрелваме спътници по-бързо, в сравнение с те могат да изпращат противосателитни ракети.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР