С 88 гласа за, 22 против и без въздържали се

...
С 88 гласа за, 22 против и без въздържали се
Коментари Харесай

Северна Македония прие закон за нова структура на правителството

С 88 гласа " за ", 22 " срещу " и без въздържали се Народното събрание на Република Северна Македония одобри Закон за организацията и работата на органите на държавната администрация, който отвори пътя за преструктурирне на държавното управление на страната.

Проектозаконът беше импортиран на парламентарното съвещание в петък за разглеждане по съкратена процедура. Още същия ден мина през Комисията по политическа система и Правната комисия, а за късно през нощта беше планувано и второ съвещание на Народното събрание, на което той да бъде гласуван. В бъдещото държавно управление на ВМРО-ДПМНЕ, ВЛЕН и ЗНАМ, за което ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски получи мандат, вместо досегашните 16 ще има 20 министерства.

За измененията в закона, който изискваше поддръжка от 80 депутати, гласоподаваха и няколко от народните представители от обединението " Европейски фронт ", водена от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ).

Заседанието продължи до 3 часа сутринта, прекъсвано неколкократно за едночасови почивки, а от СДСМ и Левица бяха отправени съществени рецензии към него. За опозицията реорганизацията на държавното управление и въвеждането на четири нови министерства е спомагателен разход и отваря пътя за нови партийни работни места, което, съгласно тях, е и единствената цел на ръководещото болшинство.

Част от измененията плануват към Министерството на стопанската система да се добави сегментът за труда, а досегашното Министерство на труда и обществената политика ще бъде Министерство на обществената политика, демографията и младежта. Министерството на спорта ще размени Агенцията за младежта и спорта, а част от пълномощията на Министерството на стопанската система в региона на минното дело и енергетиката ще бъдат част от пълномощията на ново Министерство на енергетиката, рудодобива и минералните запаси. Компетенциите за туризма ще бъдат в новото министерство на културата и туризма, ще бъде основано министерство на цифровизацията, което ще наследи досегашното министерство на осведомителните технологии и администрацията, ще бъде основано и министерство на администрацията, напомнят медиите в страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР