В Китай местните жители вярват, че всичко което може да

...
В Китай местните жители вярват, че всичко което може да
Коментари Харесай

Световни кухни: Шанхайска кухня

В Китай локалните поданици имат вяра, че всичко което може да плува, да пълзи, да върви или да лети и е с тил към небето, може безпроблемно да бъде употребявано за насищане на апетита. Това важи в цялостна мощ и за Шанхайската кухня, която придобива все по-голяма известност.

Онова, което евентуално е типично за Шанхайската кухня и я отличава от кухните на другите китайски райони, е приготвянето на така наречен червени меса. Независимо какво е месото, то се маринова в примес от алено вино и подправки, заради което след термичната му обработка, то има в действителност ален цвят.

Типично за региона на Шанхай е и всеобщото потребление на захар, вследствие на което готвените меса и зеленчуците, които се сервират на масата, получават леко карамелизиран привкус.

Представяме на вниманието ви пет типични ястия, които могат да служат за емблема на Шанхай.

Пролетно пиле

Това ядене би допаднало на всеки усет, стига да не сте вегетарианци или вегани. Представлява пълнено пиле със свинско месо и зелен лук, което е намазано с джинджифил.

Космати раци

 раци по шанхайски

Те в действителност са известни и просто като китайски раци и са същински деликатес, тъй като всекидневно могат да бъдат употребявани единствено есенно време и то тъкмо през девети и десети месец от лунната година. Това е и повода да са много скъпи, само че макар не толкоз приятното им име, сочещо че са космати, са доста вкусни. Обикновено се подготвят на пара и се сервират с оризов оцет и джинджифил.

Ароматно тофу

Всъщност ароматно е много богатства дума за това тофу, тъй като с ръка на сърцето можем да ви споделим, че си е напряко миризливо. За да си го приготвите, ще би трябвало да си извършите зеленчукова марината със скариди и сол, която да оставите да ферментира в продължение на месеци.

Когато е подготвена, е задоволително да пуснете няколко части тофу в нея, които да престоят няколко часа. Повярвайте, миризмата е невероятна, само че пък жителите на Шанхай са напряко влюбени в този локален специалитет.

Шанхайски кнедли

Това са кнедли, които се подготвят с заряд от свинска кожа и желатин и се прибавят към локалните супи. Може да не ви звучи доста апетитно, само че бъркате. Ако попаднете в Шанхай, безусловно си поръчайте чорба с кнедли.

Свинско месо по шанхайски

Свинското месо се нарязва на парчета и се оставя да се маринова в примес от алено вино, соев сос, кафява захар, сол и олио. Когато се маринова се подсушава и се изпържва до златисто. Към него се прибавя сос от оризов оцет, соев сос и кафява захар и се оставя да се задушава на муден огън. Накрая пърженото свинско се поръсва със сусам. Ще си оближете пръстите!

Ето и още някои оферти от китайската кухня:

- спагети по китайски;

- ориз по китайски;

- пролетни рулца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР