В Казахстан са образувани над 1800 наказателни дела във връзка

...
В Казахстан са образувани над 1800 наказателни дела във връзка
Коментари Харесай

След бунта! Над 1800 наказателни дела във връзка с безредиците в Казахстан

В Казахстан са формирани над 1800 наказателни каузи по отношение на безредиците при започване на годината. За справяне с тях страната изиска помощ от Организацията на Договора за групова сигурност отпред с Русия.

Наказателните каузи, свързани с безредиците в Казахстан, са за тероризъм, убийства и прояви на принуждение против представители на властта, беше обявено след среща на президента Касим-Жомарт Токаев с ръководителите на силовите ведомства.

Вътрешният министър Тургумбаев регистрира, че продължава конфискуването на нелегално оръжие от популацията. Предприети са ограничения за обезвреждане и недопускане в бъдеще на терористични дейности. Министерството на защитата разгласи, че продължава работата по възобновяване на реда и законността в районите с нараснало равнище на терористична опасност. Военните обекти, в това число хранилища с муниции и оръжие, са под засилена защита. Прокуратурата е показала доклад за следствието на всеобщите вълнения. От над 1800 каузи 116 са предадени на спецпрокуратурата.

Над 3300 души са били задържани след събитията, близо 1100 са освободени. 16 са наказателните каузи, заведени от близки на починали или от потърпевши от полицейски произвол. 24-ма са освободените в Алмати, за които е открито, че са били нелегално арестувани, оповестиха от прокуратурата.

През първите дни на новата година митингите поради повишаването на горивата прераснаха в протести. Започнаха конфликти и грабежи. По-късно управляващите оповестиха за 225 починали. Редът беше възобновен благодарение на над 2000 души от военния съюз отпред с Русия, за които след това беше оповестено, че се изтеглят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР