В италианската кухня има няколко класически комбинации между натурални плодове

...
В италианската кухня има няколко класически комбинации между натурални плодове
Коментари Харесай

Италиански дни: За уредения брак между прошутото и пъпеша

В италианската кухня има няколко типичен комбинации сред натурални плодове и обработени храни. Прошуто и пъпеш е може би най-известната, само че не е единствена. Една от евентуалните аргументи, заради която са открити тези комбинации, е обвързвана с Древна Гърция, където доста обичали да съчетават сладко и солено.Другата звучи доста по-забавно, изключително през днешния ден. През Средновековието било необятно публикувано схващането, че студените и сочни храни, като да вземем за пример плодовете, са нездравословни за здравето и с цел да се обезврежда “вредността ” им, трябвало да бъдат съпроводени от топли и сухи храни. Ето за какво доста рисковият леден и апетитен пъпеш е намерил салдото си в лицето на топлата и солена шунка. По същата причина е открита и комбинацията сред круша и сирене или сред смокиня и прошуто. В Италия навикът да се “давят ” праскови в два пръста алено вино е зародил по същата невежествен причина. Без достъп до микроскоп светът е бил едно доста друго място...

Днес устоял времето и по-стабилен от всеки път е единствено бракът prosciutto e melone. Причината е, че тази двойка отлично се поддържа, наблягайки усета на колегата.

В края на днешния парещ летен ден милиони хора на Ботуша ще вечерят единствено това. Една лека, освежаваща вечеря в класическия й тип се състои просто от части добре изстуден пъпеш, покрити с прошуто крудо. Прошуто и пъпеш могат да е намерят и на всяка блокмаса през лятото, забучени на съчка, както и в салати. Много публикуван е и трети участник – моцарела (биволска или от краве мляко) или бурата. Горчиво-лютият усет на руколата също може да се комбинира с тази двойка в салата.



Тъй като няма експлицитна рецепта, е значимо може би да се посочи какъв тип и какво количество прошуто и пъпеш е рационално да се сервират.

От диетична позиция за вечеря от към 350 калории пропорцията е 100 г прошуто и 250 г пъпеш. Пъпешът е един от десертните типове (продълговати, със зеленикава кора, с вдлъбнатини, комфортни за рязане, с наситено оранжева на цвят сърцевина), или да вземем за пример хибридният вид “Аниш ” (също с вдлъбнатини на резени, само че с кръгла форма, зеленикава кора, отличен усет и фина конструкция във вътрешността). За прошутото има два разновидността – или прошуто крудо  “Сан Даниеле ”, или прошуто “Ди Парма ”. Повечето хора избират “Сан Даниеле ”, тъй като е по-сладко (т.е. не толкоз солено), само че това е въпрос на персонален усет.

Повече от Елена можете да намерите на фейсбук страницата Italian Days.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР