В Истории на успеха по Нова телевизия Деси Банова ни

...
В Истории на успеха по Нова телевизия Деси Банова ни
Коментари Харесай

Уникална история: Как българин от мияч на чинии стана богат IT бизнесмен

В " Истории на триумфа " по Нова телевизия Деси Банова ни среща с един от вдъхновяващите образци за човек, който е постигнал доста, с помощта на труда и упоритостта си. Какъв е пътят от това да миеш чинии в Белгия и да стигнеш до един от сполучливите водачи и притежатели на ИТ компания в България?

В ерата на цифровите технологии Деси Банова ни среща с създателя на една от сполучливите софтуерни компании в България – Огнян Попов. Едва ли през 2001 година, когато отпътува за Белгия, Огнян е предполагал, че ще е един от бъдещите положителни бизнесмени в родината ни.
„ Заминах безусловно на смешка, тъй като моите проекти малко преди този момент бяха да аплайвам в Консерваторията с пиано комбинация, само че уроците, които трябваше да последвам, с цел да вляза в този миг, бяха доста скъпи. Така в един миг на подозрение и неустановеност какво тъкмо би трябвало да върша, се появи тази опция. Спомням си, когато отпътувах, това е 2001 година, България беше отвън Европейски Съюз и да отидеш в чужбина, беше към момента едно съществено предизвикателство. И си припомням, че ходихме с рейсовете, тъй като тогава самолетите бяха доста, доста скъпи, и след 40 часа път с рейс, дойдох в Белгия, където останах след това над 10 години”, споделя Огнян.
Междувременно той среща и бъдещата си брачна половинка Нели, която отпътува да учи в Германия. Докато тя е в Германия, той реализира фантазията си да поживее и в Холандия, където две години работи в една от водещите цифрови организации, участвайки в голям брой планове. След като почерпва от холандския опит, заразява се с позитивизма на хората там, попива от тяхната отвореност към света и предприемчивостта им, Огнян взема решение, че е време да се върне в България и да развие плановете, зародили се в Белгия и Холандия. Съпругата му Нели също се връща от Германия.
„ Животът ми там ме направи много проведена, много независима, много дисциплинирана. Получих много добър старт в живота, само че някак постоянно съм се чувствала непозната там, в никакъв случай не съумях да направя близки другарства с германците и това сигурно постоянно доста ми е липсвало. Това беше една от главните аргументи да желая да се върна”, споделя Нели.
След завръщането си в България Нели и Огнян основават компания и дружно поемат по нелекия, само че забавен път към триумфа.
„ През 2008 започнахме с първия ни уеб страница, в който събираме предложенията на всички търговски вериги, вместо потребителите да вървят за всяка една от тях, да преглеждат техните брошури и предложения. Ние ги агрегираме на едно място, където потребителят може да прави описи, лист за извършване на покупки, може да огледа в работното време на избрани търговски вериги или да види нейните предложения”, споделя за бизнеса си Огнян.
Началото е мъчно, Огнян и брачната половинка му Нели са сами във компанията. Към момента екипът се състои от 35 души. Днес компанията им има наличие в над 15 европейски страни, както и в някои по-екзотични пазари като Мексико и ЮАР.
„ Нашите упоритости все още са фокусирани напълно към Централна и Източна Европа, тъй като конкуренцията на западните пазари в действителност е голяма. Компаниите, с които се конкурираме, са по 200-300 индивида, с голямо финансиране, до момента в който ние имаме вяра, че можем да превземем и да бъдем най-хубави в централните и източноевропейските пазари”, споделя той за проектите и тактиката си.
А каква е формулата на триумфа?
„ Вярвам, че всяко едно от нещата, които съм правил в живота ми, ми е помогнало да стигна там, където съм през днешния ден, и ще продължи да ми оказва помощ за още повече развиване. Понеже съм бил в Музикалното учебно заведение, пианото продължава и до ден сегашен да е част от живота ми. След това, когато бях в Белгия, започнах да мия чинии, а по-късно да върша в същия този ресторант салатите и студената част от кухнята. След това прекосих да сготвям дружно с основния готвач и по този начин можи би над 7 години бях в професионалната кухня, което пък ми оказа помощ доста да се срещна с това по какъв начин да управляваме стрес, напрежение и голям брой задания едновременно”, споделя Огнян.
Той насочва и обръщение към всички българи, които живеят в чужбина.
„ България е нашата татковина и тя има потребност от нас самите. Не можем да чакаме някой различен да направи тази смяна за нас. Да развиваш бизнес в България сигурно е едно предизвикателство, само че в това време има и доста плюсове. Ние сме един дребен пазар, който не е толкоз развъртян, което за мен значи единствено възможности”, споделя той.
" Има сигурно към този момент доста повече благоприятни условия, които може би е нямало преди. Аз, почтено казано, също не съм била в никакъв случай чак толкоз привърженичка на това да остана тук, не съм мислила, че може да имам бъдещето, което имам, и живота, който имам сега. Когато се върнах, бях с настройката, че, да, тук може би има някакви неща, които не са толкоз окей. Много хора приказват отрицателно за България, само че аз някак си взех решение, че ще се съсредоточвам върху позитивните неща, които се оказват доста повече”, споделя Нели.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР