В Иран е екзекутиран днес протестиращ, осъден за раняване с

...
В Иран е екзекутиран днес протестиращ, осъден за раняване с
Коментари Харесай

Ужас в Иран! Първа екзекуция на протестиращ

В Иран е екзекутиран през днешния ден протестиращ, наказан за раняване с хладно оръжие на чиновник на силите за сигурност и блокиране на улица в столицата Техеран, съобщи Ройтерс, базирайки се на полуофициалната новинарска организация Тасним.

Това е първата екзекуция на стачкуващ от началото на антиправителствените митинги в страната, които започнаха след гибелта в средата на септември на млада жена, арестувана поради погрешно носене на хиджаб и умряла при съмнителни условия в ареста.  Избухналите митинги се трансфораха в едно от най-големите провокации за ислямската република от основаването й през 1979 година
-->
Властите уверено ги потушават. В понеделник тази седмица авторитетният Корпус на революционните гвардейци похвали правосъдната система за твърдия й метод и я насърчи бързо да произнася строги присъди на подсъдими, упрекнати в осъществяване на " закононарушения против сигурността на страната и на исляма ". Говорител на правосъдната власт сподели, че петима души са били подведени под отговорност за ликвидиране на член на проправителствените милиции " Басидж " и са наказани на гибел. Присъдите подлежат на обжалване, написа dir.bg.

Тасним заяви, че екзекутираният през днешния ден е Мохсен Шекари, взел участие в блокиране на придвижването на една от техеранските улици и ранил с нож чиновник на силите за сигурност. Цитирано е заключението на иранския Върховен съд, в което се споделя, че " заплашването на хора с хладно оръжие и нападането на чиновници на силите за сигурност, нанасяйки рани, е еднакво на военно закононарушение ", съобщи ТАСС.

Активисти предизвестяват, че скоро могат да бъдат екзекутирани и други стачкуващи: минимум седем души, задържани в подтекста на демонстрациите и до момента наказани на гибел.

" Трябва да отговорим мощно, с съответни ограничения на интернационално равнище, на изтезанието на Мохсен Шекари, в противоположен случай ще се сблъскаме с ежедневни изтезания на протестиращи ", написа Махмуд Амири-Могадам, шеф на основаната в Осло активистка група " Иран Хюман Райт Уоч ".

Според правозащитни неправителствени организации жертвите на репресиите в Иран от средата на септември са над 400, от които към 60 са малолетни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР