В Иракски Кюрдистан и на някои съседни територии, не влизащи

...
В Иракски Кюрдистан и на някои съседни територии, не влизащи
Коментари Харесай

Ново бойно поле: На какво обрекоха кюрдите Близкия Изток с референдума за независимост?

В Иракски Кюрдистан и на някои прилежащи територии, не влизащи в тази автономност, се състоя референдум за самостоятелност. Така в Близкия Изток се появи нова обширна зона на неустойчивост и спорове, които ще продължат не една година. Иракският парламент реагира, като постанови, че нефтените залежи в Киркук влизат в салдото на централното държавно управление в Багдат, заяви Anadolu.

Още преди референдума се изрекоха срещу провеждането му Ирак, Турция, Иран, Съединени американски щати и Европейски Съюз. Русия се въздържа от ясна позиция. Единствено Израел еднопосочно поддържа допитването.

Това систематизиране на силите, съгласно pravda.ru, разрешава да се създадат някои догатки за бъдещето:

Първо, Иракски Кюрдистан става нова сцена за (след Сирия) доближаване сред Иран и Турция. Те заявиха кардинално непризнаване на правата на кюрдите за референдум.

Второ, управляващите в Багдад са извънредно несъгласни с опитите на кюрдите да причислят към своята автономност доста арабски сунитски региони. Кюрдите ловко употребяват сунитско-шиитските несъгласия в Ирак и предизвикат ерес измежду популацията. Мнозинството араби-сунити от провинция Анбар избират да се причислят към кюрдските сепаратисти, в сравнение с да поддържат шиитското държавно управление в Багдад.

По създание кюрдският фактор ще задълбочи поляризацията сред сунити и шиити в Близкия Изток. Първи кюрдите, а по-късно и арабите-сунити, ще се ориентират към съюз с Израел, подтиквани от Саудитска Арабия.

Така Кюрдистан, а с него и територията на „ Ирак и Леванта” ще се трансфорат в огромна сцена на сунитско-шиитско и израелско-иранско противоборство. И това ще продължи дълго време.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР