В институцията на омбудсмана постъпи подписка от граждани на Сливен

...
В институцията на омбудсмана постъпи подписка от граждани на Сливен
Коментари Харесай

Омбудсманът:  Цената на водата в Сливен не отговаря на качеството

„ В институцията на омбудсмана постъпи подписка от жители на Сливен против нарастването на цените на водата, в която досега са се разписали над 1100 индивида “. Това заяви началникът на отдел „ Права на консуматори на административни и публични услуги “ към институцията на публичния бранител - Нина Бояджиева, която през днешния ден взе участие в съвещанието на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) във връзка публичното разискване на цените на бизнес проекта на локалното ВиК сдружение за интервала 2022 година - 2026 година

Бояджиева уточни част от възраженията на хората против идното нарастване на водата – не е извършено публично разискване на предлаганата цена с необятен кръг от потребители; не е извършена консултация с жителите по отношение на качеството на вадата, според условията на Наредбата за контролиране на качеството; цялостно „ затъмнение “ при напредване на проекта на ВиК Сливен в Общински съвет, Областен шеф и непубликуване на решенията, което покачва недоверието на жителите към този бизнес проект.

Нина Бояджиева добави, че според Наредбата за контролиране на цените на ВиК услугите, оповестението за препоръчаните нови цени не е станало по подобаващ метод. Тя акцентира, че това е въпрос с огромен публичен интерес, само че на процедура липсват изявления в локалните медии за информирането на жителите от района.

„ Резултатите от съвещания с потребителите “ ги оставяме без коментар “, добави началникът на отдел „ Права на консуматори на административни и публични услуги “ към омбудсмана и обърна внимание, че са нужни ясни инструкции от страна на Комисията, тъй че гласът на хората да бъде чут.

Бояджиева беше безапелационна, че мнението на омбудсмана е против покачването на цената на водата в региона, тъй като тя не отговоря на качеството на даване на услугата и не е стопански обоснована.

Тя посочи, че КЕВР ползва така наречен обединен метод, като 2020 година се приема за базова.

„ Прилагането на този обединен метод, с цел да се утвърди бизнес проекта и да се утвърди цената на ВиК услугата за първия ценови интервал, на процедура се ползва при напълно разнообразни условия. В случая при този ВиК оператор ще се утвърди цената за 2022 година, която на процедура няма да се приложи, само че тя въздейства върху осъществяването на вложенията “, подчертава специалистът на омбудсмана.

Нина Бояджиева регистрира като проблем и пропускът в Указанията на КЕВР за случаи, когато се одобряват бизнес проекти с една или повече години след началото на регулаторния интервал. Посочи, че това е значимо, с цел да се отрази действителното финансовото положение на сдружението, в сходство с правилото за икономическа аргументираност на цените на ВиК услугите, поощряване на целесъобразното и дейно обмисляне на вложенията във времето и така нататък

Обърна внимание, че по отношение на събираемостта на вземанията на ВиК оператора този индикатор е с оценка от страна на КЕВР „ цялостно несъблюдение “.

„ Този проблем е изведен преди всичко след извършената анкета от ВиК оператора. С увеличението на цената тази несъбираемост ще се усили. “

Обърна внимание и на индикатора за „ успеваемост на личния състав “.

„ Съгласно закона, главен индикатор за качеството е бройка на личния състав по отношение на броя на обслужваните консуматори. В Наредбата попада единична мярка – численост на сградни водопроводни отклонения, численост на сградни канализационни отклонения. За нас не може да се слага тъждество сред обслужвани консуматори и брой отклонения, изключително в територии, в които популацията понижава “, безапелационна беше Бояджиева.

Тя акцентира, че за установяване на количествата за снабдяване на вода за регулаторния интервал се употребяват данни на Национален статистически институт за популацията по области и пол – I вид /реалистичен вариант/ за съответната област.

„ Проверихме в уеб страницата на Национален статистически институт тези данни за област Сливен и се оказа, че за 2025 година са 182389. В Доклада на Комисията е посочено 174897 броя - или разлика от 7 492 броя по-малко от формалната статистика. Броят на популацията оказва директно въздействие върху определянето на прогнозните количества за снабдяване на вода. Този индикатор директно взе участие при определянето на цената на водата - в тази ситуация в посока нагоре “, уточни Бояджиева.

Тя добави още, че за 2026 година ВиК Сливен залага и работната група приема 77,26% общи загуби. Така на процедура за два регулаторни интервала – 10 години, ВиК операторът не реализира никаква успеваемост по повод понижение на общите загуби, понижение единствено с 8%. Но в това време, нарастването на цената за 2026 година е с 97,89% (4,69 лв. с ДДС) спрямо настоящата сега и 129,80% по отношение на 2015 година Т.е., действителни изгоди от нарастването на цената на услугата няма за жителите.

Нина Бояджиева разясни, че това се случва и на фона на безплатно отпуснати средства по Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “ - над 81 млн. лева и от държавния бюджет с Постановление на Министерски съвет 711/2022 година - над 2 и половина млн. лева

Тя обърна внимание, че на високия % общи загуби /един от най-високите за страната/, прави усещане, че броят на ремонтите за новия регулаторен интервал понижава с 37%.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР