В името на науката, компанията Jigsaw, която е дъщерна на

...
В името на науката, компанията Jigsaw, която е дъщерна на
Коментари Харесай

Дъщерно дружество на Alphabet платило на руски трол да сее дезинформация

В името на науката, компанията Jigsaw, която е дъщерна на Alphabet (също като Google), дружно със собствен сътрудник заплаща на съветски трол. Сумата е дребна – 250 $, само че води да провеждането на действителна акция по дезинформация.

Целта на опита е да потвърди какъв брой елементарно се закупуват пропагандни услуги. Идеята получава много рецензии. Всичко става при започване на 2018 година. Създава се подправен уебсайт със публикации на сензитивна тематика – дали Сталин би трябвало да се запомни като воин или нарушител.

След като това е готово, от Jigsaw и компания се насочват към съветския черен пазар, на който се оферират подправени почитатели за обществените мрежи, шерване на постове и прочие. Свързват се с човек с псевдоним SEOTweet, който им предлага двуседмична акция за $250.
Доста ниска сума, само че това не би трябвало да ни подвежда
Според Wired, пакетът включва 730 туита на съветски език, които нападат уеб страницата срещу Сталин. Направени са от 25 разнообразни акаунта. Оставени са 100 поста и мнения по конгреси и блогове.

За положително или неприятно, опитът не е посрещнат с аплодисменти. Критиците считат, че освен са платили на съветски трол, само че и поради тях са основани стотици изявления в поддръжката на човек, който е направил геноцид.

Няма по какъв начин да се пропуснат и спекулациите, че упражнението на Jigsaw е обвързвано с Гугъл, защото и двете компании са благосъстоятелност на Alphabet. Преди да мине под шапката на Alphabet, името на компанията беше Гугъл Ideas и представляваше мозъчен концерн и лаборатория в ръцете на Big G. Има терзания, че Русия може да дефинира това като културна и политическа интервенция на Google във вътрешните работи на страната.

Има и рецензии, че на всички е задоволително ясно на какво са способни троловете и действително от този опит не е имало никаква потребност.

Въобще цялата обстановка с опита е под въпрос, тъй като от Jigsaw към момента не са разгласили резултати и изводи от изследването си.
Те обаче се пазят:
„ В този случай ние преценихме, че относително дребната тежест, която имат тези подправени уеб сайтове и потреблението на акция с дребен мащаб ни разрешава да покажем света на цифровите наемници. Без да причиним огромна щета. “, изяснява Dan Keyserling от Jigsaw пред Wired.

Смятат, че са потвърдили по какъв начин по притеснително елементарен метод всеки може да извърши такова нещо, дори без потребността от сериозен бюджет. Ако не се вземат някакви ограничения, ниската преграда за влизане в схемата ще докара до доста такива акции в бъдещето.
Сега няколко въпроса към вас:
Като добра или неприятна определяте концепцията за този опит?

Смятате ли, че зад него може да стои някаква подлост?

Как оценявате въздействието на троловете в интернет? Могат ли те действително да манипулират мнението на масите?

Очаквате ли възможни ограничения за битка с подправените вести и троловете да доведат до цензура и за междинния консуматор?
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР