В хилядолетната история на обичната ни Родина България има събития,

...
В хилядолетната история на обичната ни Родина България има събития,
Коментари Харесай

Патриархът благославя: Независимостта е Божи дар, но и отговорност

В хилядолетната история на обичната ни Родина България има събития, които остават безконечни, и с особена респект и церемониалност биват отбелязвани. Такъв е днешният ден, когато преди 113 години в престолния град Търново, българският княз Фердинанд прогласи Независимостта на освободената и съединена единна българска страна, която, въпреки и обединена териториално, към момента бе под непозната управническа власт.

Това споделя патриарх Неофит в обръщението си към българския народ за Деня на Независимостта на България.

" Велик е Божият промисъл! Старославният Търновград бе кей на последния български патриарх Св. Евтимий Търновски, преди рухването ни под османско иго. Точно там бяха изречени из устата на славния предстоятел думите преди неговото изгнание, отправени към боголюбивия български народ: " На Светата Троица ви оставям - в този момент и завинаги! ". Пет века по-късно още веднъж в Търново, българският княз Фердинанд разгласи посредством манифест Независимостта на Българската страна и я прогласи за Самостоятелна и Независима ", напомня Негово светейшество.

" Това знаково за страната ни събитие, което, оповестено близо 30 години след Освобождението от иноверско иго, потвърждава на целия свят, че България в никакъв случай не е преставала да бъде страна на духа и майка на културно и духовно извисени персони. Благодарение на Божията плодородна помощ, посредством единението на Църква, Държава и Народ, всички единомислено съумяха освен да покажат единност, само че и да засвидетелстват пред останалия свят, че страната ни е със славна история, в която народът е минал през тежки тествания, като злато в горнило ", споделя патриарх Неофит.

Той отбелязва, че " през днешния ден съвремието ни е изпълнено с голям брой независещи от нас проблеми и тествания, които ни слагат в сериозна взаимозависимост: разпространяващо се безбожничество, отчуждение на индивидите и в голяма степен апатия към другия. Забързани в ежедневните си терзания и житейски грижи, виждайки по какъв начин наш другар страда, подценяваме неговото страдалчество, вместо да вдъхнем вяра, разтуха и поддръжка в миг на тестване ".

Патриарх Неофит декларира, че Независимостта е Божи подарък и национално достижение, само че и изключителна отговорност, която през днешния ден е в нашите ръце! Съхраняването на този подарък е допустимо, единствено в случай че работим в единение за духовното и материално подсилване и въздигане на Отечеството ни, като загърбим всички свои пристрастия в името на Родината и народа.

" И през днешния ден Църквата е стожер и неизменен кей, посредством който ще реализираме градивност в обществото и разцвет на страната ни, такива, за каквито са отдавали живота си нашите предшественици. Честит празник! Да пребъде Свободна и Независима България! Божието благословение и Христовият мир да бъдат над благочестивия ни народ! ", насочва благослов патриарх Неофит.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР