В годините на бедност и глад японците изпълнявали една доста

...
В годините на бедност и глад японците изпълнявали една доста
Коментари Харесай

Убасуте - ритуалът, с който японците оставяли майките си да умрат от глад

В годините на беднотия и апетит японците изпълнявали една много нечовечна процедура, наричана убасуте, което значи занемаряване не стара жена. Когато изхранването на фамилията ставало мъчно, те се лишавали от най-възрастния член.

Все още се спори дали тази традиция в фактически е съществува или е по-скоро мит.

Според разказите обаче при тежки условия, когато реколтата била малко и фамилията започвало да живее в оскъдност, синовете се принуждавали да носят най-възрастните в фамилията до планинско било и да ги изоставят.

Практиката се изпълнявала, с цел да се облекчат останалите членове на фамилията и да има повече храна за тях.

Мнозина дефинират убасуте са чиста небивалица, само че пък, въпреки това, в Япония има гора, наричана Гората на самоубийствата, и се счита, че точно там синовете изоставяли своите майки.

Ритуалът се изпълнявал като синът носел старата жена, а откакто я изостави, с цел да има задоволително храна за останалата част от фамилията, хвърлял клончета по пътя към дома.

По този метод показвал, че майката се е съгласила с ритуала и няма да се върне назад в къщата, макар че пътят е обозначен.

След като възрастния човек бил оставен в планината, той не правел нищо друго с изключение на да чака гибелта си. Тя идвала скоро с глада, дехидратацията, студа или комбинацията от всичко това, само че както може да се допусна - била мудна и мъчителна.

Друга споделя, че възрастните не постоянно са оставяни в планини, а и в гъсти гори. Идеята на убасуте е, че човек би трябвало да бъде зарязан без храна и покрив над главата.

За ритуала се заговорило още веднъж през 2015 година, когато японецът Катсуо Куракава призна, че го е направил със сестра си. След повредата на АЕЦ Фукушима през 2011 година тя губи краката си и се трансформира в товар за фамилията.

На процедура те са били на улицата след естественото злополучие и мъчно откривали храна, поради което японецът решил да изостави саката си сестра.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР