В Германия се разрази корупционен скандал около закупуването на защитни

...
В Германия се разрази корупционен скандал около закупуването на защитни
Коментари Харесай

В Германия: депутати подават оставки заради корупционна афера със защитни маски

В Германия се развихри корупционен скандал към закупуването на защитни маски за лице с присъединяване на двама депутати от Бундестага - Георг Нюслайн от Християнсоциалния съюз (ХСС) и Николас Льобел от Християндемократичния съюз (ХДС). В резултат на аферата двамата напуснаха партиите си в понеделник, 8 март 2021. Нюслайн и Льобел са уличени в това, че са получили шестцифрени суми като комисионна за ходатайство при закупуването на защитни медицински маски. И това се случва по време на пандемията от COVID-19, при която приходите на доста германци понижиха.

До момента е известно, че компанията на Георг Нюслайн е посредничила при закупуването на защитни маски за немското Министерство на здравеопазването, както и за баварското здравно министерство. Предполага се, че компанията на политика е получила хонорар от 600 000 евро от компанията снабдител от неговия изборен окръг. Въз основа на тези съмнения прокуратурата в Мюнхен стартира следствие против него по подозрение за корупция и приемане на рушвет. Преди да напусне партията си, той се отдръпна и от поста си на заместник-председател на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага. Освен това преди няколко дни юристът на Нюслайн заяви, че 51-годишният политик се отдръпва от политиката и няма да се кандидатира на идващите парламентарни избори. Депутатското си място обаче той резервира до края на мандата на настоящия парламент.

Маркус Зьодер: " Да върнат парите "

И компанията на Николас Льобел е получила комисионна за ходатайство при сключването на контракти за маски сред снабдител от провинция Баден-Вюртемберг и две частни компании в Хайделберг и Манхайм - става дума за хонорар в размер на 250 000 евро. Самият Льобел го удостовери още на 5 март. Вследствие на абсурда политикът от ХДС освободи мястото си във Външната комисия на Бундестага. Малко по-късно разгласи, че ще напусне парламентарната секта на ХДС/ХСС, а от края на август към този момент няма да е и народен представител, нито пък ще се кандидатира още веднъж за влизане в Народното събрание. След мощен политически напън обаче той към този момент подаде оставка като народен представител и напусна партията си. Преди това управленията на ХДС и ХСС приканиха двамата депутати неотложно да изоставен Народното събрание. " Ако някой народен представител употребява рецесията, с цел да печели пари от това, без никакво съмнение той би трябвало да напусне Бундестага ", разяснява водачът на ХДС Армин Лашет. А баварският министър председател Маркус Зьодер настоя двамата депутати да върнат или да " пожертват заработените около маските пари по метод, по който морално биха могли да сложат завършек на полемиката ".

Как ще се отрази аферата на ХДС и ХСС?

Тази спекулация идва във допустимо най-неподходящото време за консерваторите - през тази година ще се гласоподава за локални парламенти в шест немски провинции, а през есента са и изборите за Бундестаг. Още тази неделя има избори в провинцията Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, където ХДС/ХСС в този момент се притесняват от изборни провали. ХДС и ХСС надали ще се отърсят толкоз бързо от абсурда, за което своя принос дава и опозицията. Така да вземем за пример заместник-председателят на Лявата фракцията Фабио де Мази изиска излъчването на " специфичен парламентарен следовател ", а от " Алтернатива за Германия " предложиха това да бъде шефът на Бундестага Волфганг Шойбле. От Свободната демократическа партия също поддържат настояването за специфичен следовател, както се разбра от изказване на нейния водач Кристиан Линднер.

Междувременно здравният министър Йенс Шпан от ХДС разгласи, че ще оповести имената на всички депутати, фигуриращи в регистрите на неговото министерство по отношение на набирането на защитни маски. Преди това обаче е неотложно въпросът да бъде разискван с управлението на Бундестага, защото в тази ситуация се засягат персоналните права на депутатите. От Социалдемократическата партия и демократичната Свободна демократическа партия към този момент оповестиха, че техни депутати не са взели участие в сходни покупко-продажби. В Германия от началото на февруари е наложително носенето на медицински маски или FFP-2 маски в публичния превоз, магазините, просветителните и държавните институции. Пенсионерите в страната имат право на 12 безвъзмездни маски (с доплащане от 4 евро).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР