В Германия, както и в България, цените на хранителните продукти

...
В Германия, както и в България, цените на хранителните продукти
Коментари Харесай

Проверка на БНТ: Какви са цените на основните храни в Германия?

В Германия, както и в България, цените на питателните артикули се покачват през последните месеци на предходната година и началото на тази, само че не със същия ритъм. Това сподели инспекция на " По света и у нас " в няколко немски града, измежду които Франкфурт, Манхайм и Мьонхенгладбах. Германското държавно управление поддържа както хората, по този начин и бизнеса.

За последните 70 години Германия регистрира най-висока инфлация от 10,4% през октомври предходната година. Тя обаче стартира да се успокоява с помощта на държавните ограничения.

" Правителството работи много подкрепящо, тъй като ние се сблъскахме с ковид, войната в Украйна, получаваме поддръжка за покупката на природен газ, считам, че в действителност времето е мъчно, само че страната сега се оправя добре ", сподели Щефан, гражданин на Франкфурт.

Две са главните групи ограничения, които немското държавно управление ползва по отношение на инфлацията. Първата е обвързвана със субсидиране на цената на природния газ и електрическата енергия, а втората с приходите на хората. Частният бранш има опция да заплаща бонуси на чиновниците си без да ги полза с налози.

Проверка на " По света и у нас " в една от огромните вериги супермаркети в Германия сподели, че цените на храните са близки до тези в България. Прави усещане обаче, че цената за 10 броя яйца размер Л е с близо 2,50 лв. по-ниска, а прясното мляко в Германия е с 85 стотинки по-евтино в сравнение с у нас. По-евтини на половина са цените на козметичните артикули като дезодоранти и шампоани. В същото време заплатите на германците са по-високи от българските с близо 4 пъти.

Франкфурт с изключение на финансов център на Германия е и седалище на Европейската централна банка. С нейното последно решение се покачват главните лихвени проценти като задачата е да се бори точно инфлацията.

" Извършваме настоящо наблюдаване на пазара и сме подготвени да отговорим при нужда, с цел да бъдат обезпечени ценова непоклатимост и финансова непоклатимост в еврозоната ", съобщи Кристин Лагард, ръководител на Европейската централна банка.

Целта е до края на мандата на това ръководство на банката да бъде достигнато равнище от 2% за инфлацията.

Все по-положителни са настройките на европейците за справяне с високата инфлация и растежа на цените, това демонстрира последното проучване на Европейската централна банка.

Европейците чакат, че ще вършат по-малки разноски в бъдеще, тъй като цените ще понижават повече, а заплатите ще се усилват. Действителните прогнози за инфлацията обаче са в тъкмо противоположната посока на равнище еврозона.

И на последно място не би трябвало да забравяме, че не могат да бъдат сравнявани стопански системи като българската и немската. Не единствено поради мащаба на пазара, само че и поради другите политики на страните.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР