В Германия фалира компанията BIA Forst, която произвеждаше хромирани звездни

...
В Германия фалира компанията BIA Forst, която произвеждаше хромирани звездни
Коментари Харесай

Фалира фирмата, произвеждаща трилъчевите звезди на Mercedes

В Германия банкрутира компанията BIA Forst, която произвеждаше хромирани звездни лога за коли Mercedes-Benz. Заводът, който създава елементи и за други немски автомобилни производители, ще бъде затворен до края на годината, а 150 от чиновниците му ще бъдат съкратени. Монтираната през 2020 година нова скъпа линия за поцинковане пък ще бъде демонтирана.

Причината за затварянето на предприятието, съгласно представители на компанията, е " липса на устойчиви вероятности ". Оборотът на BIA Forst понижава през последните две години, дружно със международния спад в продажбите на коли. В същото време разноските порастват, загубите се натрупат, а внезапното повишаване на силата явно беше капката, която преля чашата.

Mercedes-Benz реагира много умерено на тази вест. Според изданието Echo24 автомобилният производител не чака спирания в доставките на звезди, защото други реализатори също ги създават. Въпреки това, BIA Forst надалеч не е единственият снабдител на немската автомобилна промишленост, който е банкрутира в последно време.

Преди месец, след повече от век и половина от съществуването си, Borges, главен производител на пластмасови панели и изолационни материали за коли, подаде молба за фалит. Месец по-рано учредената при започване на предишния век Dr. Schneider, която създава вентилационни системи и елементи за автомобилни интериори, също банкрутира. И това са единствено два от най-ярките образци.

Самите производители на коли, за разлика от доставчиците на аварийни елементи, се оправят сносно. Миналата година те насочиха фокуса си към производството на скъпи модели, носещи положителни облаги, тъй че спадът в продажбите на коли не се отрази по никакъв метод на приходите им - те даже набъбнаха.

Напоследък обаче броят на продажбите също стартира да пораства, само че съгласно специалисти това е единствено краткотраен резултат, дължащ се на най-лошата за автомобилната промишленост година, когато пандемията и дефицита на нужните микрочипове за произвеждане съвсем спря производството на коли.

Но за доставчиците на части финансовият триумф на техните клиенти няма позитивен резултат. За тях няма значение дали създадената част ще бъде инсталирана на скъпа или евтина кола - най-после ще получават идентични пари за нея. Докато производителите на коли преференциално понижават производството на евтини модели, доставчиците губят облаги и препълват складовете си с подготвена продукция.

Освен това не е известно дали тези аварийни елементи, създадени през последните две години, ще бъдат нужни на някого в бъдеще - гамата от коли се актуализира постоянно и към този момент се задава всеобщ преход към електрически коли, които употребяват и други аварийни елементи, и даже други емблеми.

През пролетта на тази година се стигна съвсем до пряк спор. Неспособни да устоят на последствията от продължителната рецесия в промишлеността, която към този момент беше много ясно насложена върху енергийната рецесия, изпълнителите желаеха автомобилните производители да преразгледат договорите и цените, закрепени в тях.

В същото време някои чакаха да се спогодят по другарски метод, само че да вземем за пример Mann + Hummel, заплаши с внезапно прекъсване на доставките. Като медиатор Асоциацията на немските производители на коли се опита да уреди разногласието, само че явно не доста сполучливо.

Концерните не бяха доста склонни да вършат отстъпки, а доставчиците, по-голямата част от които са дребни компании, просто нямаха мощ за правосъдни разногласия. Освен това цялата обстановка се оказа в действителност един огромен форсмажор - за такова нарастване на цените на силата, а с това и нарастването на разноските, никой в ​​бранша не бе квалифициран. Само огромни реализатори като Bosch и Continental, само че те са дребна капка в морето.

Според списание Spiegel в този момент концерните, явно осъзнали сериозността на обстановката, са почнали да търсят нови снабдители в чужбина. По-специално, португалската компания Soplast означи нарастване на поръчките от немски производители. Но както Маурисио Моралес, представител на компанията за автомобилни гайки и болтове Würth Industrie Service, показва, възобновяване на веригите за доставки може да отнеме половин година.

Доставчиците, най-малко тези от тях, които към момента не са банкрутирали, имат намерение да реалокират производството си в чужбина - съгласно Съюза на немските търговско-промишлени камари делът на фирмите с такива проекти е най-голям в немската автомобилна промишленост.
 
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР