В габровската галерия Христо Цокев откриха Годишната изложба на местните

...
В габровската галерия Христо Цокев откриха Годишната изложба на местните
Коментари Харесай

Четири номинации и една наградена творба от Годишната изложба на габровските художници

В габровската изложба „ Христо Цокев ” откриха Годишната галерия на локалните художници.

Събитието се състоя на 16 декември 2022 година в зала „ Проф. Минчо Минчев ”. В него участваха 25 създатели с 45 произведения в разнообразни жанрове – живопис, графика, статуя. Организатор е Художествена изложба „ Христо Цокев ”, която обезпечава премията – откупка на една творба за фонда на културния институт.

Годишната галерия има конкурсен темперамент. В изданието тази година се включи жури в състав:  Слав Недев – ръководител на журито, член на Управителния съвет на Съюза на българските художници и представител на управлението на секция „ Живопис ”; Евгени Недев – ръководител на СБХ – Габрово и шеф на Художествена изложба „ Христо Цокев ” и Станислав Гончаров – организатор в Художествена изложба „ Христо Цокев ”.

Номинирани бяха четири произведения: „ Умножение на множествата ” на Ива Съйкова, „ Езера ІІ ” на Галина Динева, „ Жена с шал “ на Ема Вертерова и „ Нещо крупно ” на Павел Църов. Журито присъди премията от Годишната галерия на Ива Съйкова, поради „ изчистените форми и колорита, изрично решената комбинация ”, изтъкнати като отличителни черти на нейната творба.

От 2008 година Ива Съйкова работи като културен управител, куратор и координатор планове на изложба „ Орловска 10 ” и съдружие „ Артерия ” в Габрово. Тя е куратор и откривател на креативния тандем „ RAGS ”. Реализира се също като уредник, съорганизатор и участник в голям брой планове, симпозиуми, изложения, фестивали, различни просветителни начинания с фокус върху актуалното изкуство, кинопрожекции, показване на разнообразни създатели и книги, литературни четения. Работила е с разнообразни български и задгранични актьори. От 2016 година се изявява като образен актьор. Има участия в редица общи и две независими изложения: „ Реализирана спонтанност ” – Галерия „ Гъбенски ” на Дарителски фонд „ 13 века България ”, Трявна, 2018 г.; „ Американски прелести ” – фотографска галерия, Галерия „ Чудо ”, с. Варвара, община Царево, 2020 година

Използването на екологични материали, смесени техники, както и композиционните решения, са привлекли вниманието на журито в творбата „ Езера ІІ ” на Галина Динева. Тя работи като преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства „ Тревненска школа ”, занимава се с графичен и интериорен дизайн. Творбите ѝ са в областта на лендарта, живописта, рисунката.

Картината „ Жена с шал “ на Ема Вертерова „ впечатлява с изящна и естетична рисунка, и майсторство в живописното изкуство ” съгласно журито. Авторката е родена в София. Завършва Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ” със компетентност „ монументална живопис ”. Живее и работи в Габрово, където стартира кариерата си на художник. От дълги години Ема Вертерова управлява детска школа по изобразителни изкуства в Габрово. Има над 30 независими изложения, групови представяния в страната и чужбина. Картините ѝ се намират в Националната художествена изложба, Софийска градска художествена изложба, частни сбирки в страната и чужбина, и най-много в Габрово и Севлиево.

Журито обърна внимание на смелото колоритно решение в картината „ Нещо крупно ” на Павел Църов. Художникът е част от креативния екип „ RAGS ” дружно с Йордан Костов. Интересите му са ориентирани главно в областта на илюстрациите, графити и цифрови изкуства.

На откриването участваха заместник-кметът Невена Минева, представители на музеи и културни институти, локалната общественост. Годишната галерия на габровските художници може да бъде забелязана до края на месец януари 2023 година в залата на втория етаж в Художествена изложба „ Христо Цокев ” в Габрово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР