В европейските директиви изрично е написано, че омбудсманът няма право

...
В европейските директиви изрично е написано, че омбудсманът няма право
Коментари Харесай

Кирил Домусчев: Държавата да спре кражбите на ток

" В европейските наставления категорично е написано, че омбудсманът няма право да се бърка в частно - правни връзки. А в България взима отношение все едно нямаме съдилища, прокуратура. Използвахме тази малка врата и по тази причина подписахме тази тъжба до Мая Манолова и ми е доста любопитно българският омбусман с новата му роля да се бърка в частно - правни връзки да приключи тази неправда българският народ да заплаща за електрическата енергия за тези централи ". Това съобщи в предаването " Беновска пита " по Канал 3 ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Припомняме, че работодателските организации покачиха готовността си за митинги против цените на тока от код " жълто " на код " оранжево " - повода са неизгодните контракти на страната с така наречен американски централи " Марица-изток " 1 и 3, поради които всяка година от джоба на всяко българско домакинство излизат по 161 лв. в интерес на притежателите на ТЕЦ-овете.

" Г-жа Манолова с това си право ще може да изиска информация от държавно управление, най-вероятно ще се запознае и с решението на Европейска комисия, където тези две централи са оповестени за непозволена държавна помощ. И не знам за какво всякакви енергийни специалисти приказват всякакви дивотии, само че има решение на Европейска комисия, съгласно което България би трябвало да приключи договорите си с тези централи и да им изплати тази разлика, която се получава. Едната централа към този момент напълно е изплатена и сега приказваме за надплащане, за другата е сред 50 и 100 милиона. Само че би трябвало да има по-голяма интензивност от страна на институциите, с цел да могат тези контракти да бъдат прекъснати.

Имаме предложение съответно - Фондът за енергийна сигурност да вземе заем сред 50 и 100 милиона и в последна сметка заплащането за идващите години на тези пари ще бъде от порядъка на под левче. И това е обсъждано с представители на държавното управление и на енергийната комисия. Въпросът е кой в последна сметка ще има воля да приключи тези контракти. Защото всеки ден българите заплащат извънземни суми за тези централи ", съобщи предприемачът.

" Силният бизнес би трябвало да си партнира с политиците в посока да се основава такава среда, че и бизнесът и обществото да са добре. Бизнесът е такава част, че е обикновено политиците да се обръщат към него. Друг е въпросът е, че има изкривявания, което следим освен последните години, че бизнесът пробва да ръководи политиците. И това освен у нас.

Бизнесът в България освен, че не ръководи политиците, само че и много постоянно не се слуша неговото мнение-. Ако приказваме за единични хора, не е най-хубавото съпоставяне. Бизнесът няма това въздействие, за жалост. Това, което се опитваме да създадем и се веселя, че последните две години ролята на бизнеса като въздействие и метод на работа в тези организации се усилва, имам предвид работодателските организации, освен КРИБ, се обединихме, с цел да можем да влияем върху климата в страната, стопанската система като цяло да бъде удобна ", акцентира Домусчиев "

" Не съм склонен, че сме подвластни. Специално за КРИБ, в случай че погледнете, и в УС съвет на организацията и хората, които са по-активни, няма такива, които да са подвластни дали особено ще получат дадена поръчка или ще получат даден " къс ", в противен случай, такива тъкмо компании са отвън нашата организация и се стремим да не са подобен вид хора да не са в управителните органи тъкмо, с цел да няма лобиране. Както виждате, самият аз заобикалям да вземам участие в публични поръчки.

Трябва да построим супер съвременен цех за биотехнологии в Пещера и 100-те милиона бяха дадени като заем за това. Горд съм с този план, това са пари, които първо имаме отговорност да пуснем този цех, да проработи, да намерим пазари, тъй че това е нещо, за което отново не са ни помогнали политиците ", разясни Кирил Домусчиев.

" Искам да стане ясно, в управата на КРИБ се одобряват компании, не хора, не персони, в управата на КРИБ бе призната Българската банка за развиване. Тя и различен път е работила с нас. За да влезе някой в УС, той би трябвало да бъде препоръчан от 10 компании. Мисля, че това, че Българската банка и нейният шеф Стоян Мавродиев влязоха в УС, това ще бъде единствено от изгода за КРИБ.

Успяхме да създадем най-малко първи стадий в закона за трудовата емиграция и от 23 май с ролята на КРИБ ще има опция компаниите да внасят служащи извън. За да се внесат служащи от чужбина, има законодателни условия, бяха нужни да се създадат обилни промени в регулациите и срещнахме съпротивата на синдикатите. В същото време всеки един служащ получава същите условия и отбрана, каквито има всеки един български служащ. Така че в едно дружество всеки един чужденец би получил същите привилегии ", изрази мнение предприемачът.

" Доволен съм, че с един деен разговор с държавно управление и синдикати да се отиде към формула за пресмятане, която да дефинира Минималната работна заплата всяка година.

Социалният министър не е нашият министър. Считаме, че в това число и за формулата, за която приказваме, сме много надалеч и по-често общественият министър взима страната на промишлеността. Фактът, че в никакъв случай не съм се срещал с него, е индикативен, до момента в който другите министри постоянно са се съветвали с нас. Дори и за промяната с ТЕЛК какви допирни точни да имаме, каквато и промяна да се предложи, синдикатите под натиска на улицата и да си създадат пиар, я прекратиха. Години приказваме за далаверите и тези пари могат умерено да отидат за пенсии, на други места да се насочат, където системата издъхва ", безапелационен е ръководителят на КРИБ.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР