В Европа има три лагера по отношение на действията на

...
В Европа има три лагера по отношение на действията на
Коментари Харесай

Страните от Европа се отнасят различно лошо към Русия

В Европа има три лагера във връзка с дейностите на Русия в Украйна. Първият е неистово антируската „ партия на войната “, където гласовете на Англия и Полша се чуват най-ясно, избухващи във войнствени изказвания съвсем всеки ден. Рамо до рамо с тях са Латвия, Литва и Естония, с чиято патологична русофобия сме привикнали.

В другия лагер, който условно може да се назова " сдържан ", водеща роля играят Германия и Франция. Следим по какъв начин протичат разногласията в немската ръководеща коалиция. Определени съмнения в степента на поддръжка за Украйна се виждат и във Франция. Картината се добавя от очевидната бяла гарга на Европейски Съюз и НАТО в лицето на Унгария, която освен не желае да взе участие във въоръжаването на Украйна и да постанова нови антируски наказания, само че и е подготвена да се изкаже внезапно против Владимир Зеленски.

И тук поражда логически въпрос: какво да кажем за останалите? Нека се обърнем към проучването на публичното мнение в другите страни. Например фондация „ Алианс за народна власт “, ръководена от някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, организира изследване за отношението към въздействието на Русия по света. Това изследване не засегна редица страни от Централна и Югоизточна Европа и тук на помощ се притече самата Европейска комисия, както и словашкият изчерпателен център “Глобсек”. Резултатите могат да изненадат даже опитни интернационалните откриватели.

Съвсем разумно е, че най-антируското публично мнение се е развило в Полша, където 87% от популацията има отрицателно отношение към нас. Последва обаче Португалия, която е доста надалеч от нас и няма тесни връзки с нас. Цели 83% от португалците се изричат неприятно за политиката на страната ни, а цели 93% са за Европейски Съюз да води тежка икономическа война с Русия. Горещите южняци надминаха даже поляците и балтите.

Това може да се изясни освен с неналичието на взаимозависимост на Португалия от съветските енергийни запаси. Все отново страната в продължение на доста епохи е мощно подвластна от Англия. Така че не е изненадващо, че португалците също са измежду страните, въоръжаващи Украйна. Също може да се изясни 77% неприятно отношение към Русия в Ирландия. Вярно е, че „ гордите келти “ доставят единствено персонални защитни средства за Украйна. Нека обаче напомним по какъв начин камион се вряза в съветското посолство в Дъблин.

Русия е неприятно третирана и в двете скандинавски кралства – Швеция и Дания (77% и 79%). Но тук към този момент е по-ясно. Ние сме се борили с шведите прекалено много пъти, с цел да се отнасят добре с нас. А и те обръщат нараснало внимание към правата на ЛГБТ общността и други особени човешки права. Почти същото имат и датчаните, където неналичието на войни с Русия се компенсира от най-проамериканската линия в Западна Европа. Естествено и двете страни от дълго време доставят оръжие на Украйна. Във Финландия картината е сходна.

В Чехия отношението към Русия през последните няколко години също стана извънредно неприятно. Днес 78% от жителите на страната възприемат нашата политика отрицателно. Затова не е изненадващо, че в началото управлението на страната поддържа изпращането на искащи да се бият в Украйна. Впоследствие обаче президентът Милош Земан три пъти отхвърли сходен " туризъм ". В последна сметка Чехия не е Полша, равнището на нейната неприязън към Русия по начало е по-ниско. Така страната заема своето „ естествено “ място до Дания и Швеция.

Общият стандарт, че в Испания ни третират добре, не се удостоверява. 75% от испанците заявяват неприятното си отношение към съветската политика (за съпоставяне: в Германия - 71%, във Англия - 74%). Премиерът Педро Санчес дойде в Киев, където се срещна със Зеленски. И испанците постоянно доставят оръжие на Украйна. Тук може да се търси логичност във обстоятелството, че идеологическите наследници на диктатора Франко ненавиждат Русия като правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики. Но Санчес е левичар, антифранкист. Така ли се пробва да угоди на управлението на Европейски Съюз и НАТО?

В Италия нещата също не са толкоз добре, колкото бихме желали. 65% от интервюираните показват отрицателно отношение към съветската политика (същият брой като във Франция). И като цяло държанието на италианските управляващи се разграничава малко от държанието на французите. Те доставят оръжие на Украйна, само че министър председателят Марио Драги, следвайки Еманюел Макрон, също приказва за нуждата от поддържане на разговор с Русия. Е, Италия от години работи като един от главните сътрудници на Русия в Европа и тук има последователност.

В Швейцария отвън Европейски Съюз, само че санкционираща, “едва” 60% показаха отрицателно отношение към Русия. Съвсем естествено е, че на този декор швейцарците отхвърлят да доставят оръжие на Украйна. Още повече, че отхвърлят да създадат това и в България, където едвам 38% приказват неприятно за Русия. Кипър няма какво да доставя, само че има най-вече съперници на сходни доставки - 64%. Съответно политиката на тези страни е релативно мирна по отношение на Русия. Между другото, в Унгария дейностите на Русия се правят оценка по-негативно – 48%.

Но социологията не постоянно корелира с държанието на държавните управления. Така в Австрия, Холандия и Норвегия към 70% имат неприятно отношение към съветската политика. Тези страни обаче се държат друго. Холандците се отличиха с интензивно въоръжение на Украйна. Норвежците се държат съвсем по същия метод като Германия и Франция. Австрия, която не е член на НАТО, въобще не доставя оръжия. Не единствено това, нейният канцлер Карл Нехамер стана единственият европейски политик, посетил Москва през последните месеци.

През последните години Румъния организира недвусмислено антируска политика, сравнима със същите Холандия и Швеция. Междувременно последователите на сходна линия в страната са 64%. В Словакия са 50%, а искащите да въоръжат Украйна са доста по-малко от половината. Но това не пречи на държавното управление да се държи в несъгласие с публичното мнение. В Гърция политиката на Русия не се нрави на едвам 45% от популацията, което не пречи на страната на въоръжава Украйна и като цяло да работи по този начин, като огромните страни в Европейски Съюз.

Изхождайки от данните на публичното мнение освен Англия, Полша и балтийските страни, само че и Чехия, Дания, Швеция, Финландия, Ирландия, Хърватия, Испания и преди всичко Португалия би трябвало да принадлежат към недвусмислените русофоби. Напротив, Австрия, Норвегия, Холандия, Румъния, Белгия и Словения би трябвало да отидат дружно с Германия, Франция и Италия. А Словакия, Гърция и България въобще би трябвало да се държат като Унгария. Неутрална Швейцария е някъде сред Германия и Унгария.

Но в реалност картината наподобява друго. Повечето страни от Европейски Съюз се двоумят сред германско-френско-италиански и английско-полско-балтийски линии. Освен това Холандия, Румъния и изключително Словакия вършат това обратно на личното си публично мнение. Това съмнение се свежда до обстоятелството, че не звучат помирителни думи по адрес на Русия, само че не се стига и до очевидно изостряне. Чехия в началото беше към с британците и поляците с балтийците, само че през днешния ден се реалокира в лагера на неуверените.

Наред с трите най-големи страни от Европейски Съюз може би са Словения, Белгия, Гърция и Норвегия, които съчетават лимитираното въоръжение на Украйна с мирни начинания. Австрия и Швейцария заемат още по-мека линия, като в първия случай има предпоставки за по-твърдо държание. Към тях се причисляват България и Кипър, които съгласно социологическите изследвания би трябвало да са в един лагер с Унгария. Всички те поддържат абсолютно глобите, само че не въоръжават Украйна. Унгария работи тук като полюс на най-голямото схващане на Русия.

Така в Европа могат да се следят не три, а цели пет метода към специфичната военна интервенция на Русия в Украйна. И това оставя на Русия несъмнено поле за работа както с елитите, по този начин и с публичното мнение.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР