В еврейските домове, независимо къде са те по света, всички

...
В еврейските домове, независимо къде са те по света, всички
Коментари Харесай

Израелската кухня: Невероятна смесица от вкусове

В еврейските домове, без значение къде са те по света, всички обичаи са свързани с трапезата. Семейните и религиозни празници, наслади и скърби - всичко се освещава към масата.

Важността на храната

Независимо дали са религиозни или не, евреите отдават огромно значение на храната и при тях е традиция да се хранят дружно. Обичат да разчупват хляба със фамилията и приятелите и да се радват на разнородни и вкусни еврейски ястия. Фактът, че в Израел живеят евреи, пристигнали от всички краища на света, значи, че израелската кухня е забавна комбинация от ястия - борш и блини от Русия, пилешко с кайсии от Мароко, без да забравяме въздействието на съседите им араби. Тези фактори се съчетават, давайки като резултат прелестни и разнородни блюда.

Дребни закуски и бюфет в израелската кухня

В Израел човек няма по какъв начин да остане гладен. Може да си купи на улицата борека или да се наслаждения на прелестен леден бюфет, когато отиде на посетители - тогава, даже и в края на вечерта, както и първоначално, трапезата се огъва от ястия.

Продукти в израелската кухня

Еврейската вяра сплотява хора, живели измежду разнообразни нации, по тази причина не е чудно че израелската кухня употребява артикули, присъщи и за други страни. Европа и Близкия Изток са внесли също толкоз доста съставки, колкото са и локалните. Но има някои неща, които участват по-изявено в храненето на хората в Израел. Местните плодове и зеленчуци, в контраст на месото, са главен артикул, до момента в който зърнените храни, подценявани в други страни, се употребяват по доста истински способи.

Пресни плодове

В Израел порастват доста цитрусови плодове и всички се употребяват в готвенето. Популярни са туршиите и консервите - освен като гарнитура към солени ястия, само че и като независими блюда. Консервираните лимони усъвършенстват усета на някои солени блюда, до момента в който консервираните праскови и кайсии придават пресен усет на ястията с пилешко месо.

Бобови храни и семена

 Израелската кухня: Невероятна комбинация от усети

Много известен е нахутът. Той е главният артикул в хумуса - кремообразен сос, предлаган с късчета сурови зеленчуци и питки. Хумусът се сервира и с пикантни топки фалафел, както и с голям брой супи и съществени ястия. Тахина е сос, изработен от паста от сусамово семе. Той се употребява на доста места - като сос за размразяване, в салатни заливки и с фалафели. Консистенцията му варира според от предназначението. Каша е общото наименование на житните култури, необятно употребявани за сладки и солени печива.

Сирене в Израел

Кашкавалът идва от кухнята на сефарадските евреи от Турция, Гърция и България, само че е много публикуван в Израел. Италианското сирене Качокавало също намира добър банкет измежду евреите. Когато е младо и неузряло, се употребява в десерти или се яде на закуска. Щом узрее и се втвърди, се настъргва и се прибавя в разнообразни ястия.

Техники и препоръки

Много от техниките в израелската кухня са наследени от старите еврейски обичаи. Религиозните празници и фестивали, придържането към библейските закони и разрастващите се традиции дефинират употребяваните способи.

В еврейската кухня има ограничавания за това какво може и какво не може да се яде. Позволената храна се назовава кашер, а неразрешената - трайф. Кашерното месо идва от животни, които са били умъртвени ритуално. В тази категория влизат телешко, агнешко, козе и птиче месо. Храните от млечен и месен генезис не трябва да се готвят и употребяват по едно и също време.

Фестивали и празници

Различните празници, изпълващи евейския набожен календар, се означават с най-разнообразни кулинарни магии. Шабатът, който трае от залез слънце в петък до съботната вечер, се отбелязва с три съществени ястия от месо, птици или риба, самун фурия и сладкиш за Шабат - лека. Понеже през Шабата не трябва да се прави никаква работа, храната се подготвя авансово или се готви на спокоен огън от петък до събота. На Шавуот, когато в началото се е чествала жътвата, се сервират самун и млечни храни. Този фестивал се свързва с яденето на блинцес (пълнени палачинки).

Сладки храни, като меденки и бадемов самун, се ядат на Рош Ашана - еврейската Нова година. Най-важното събитие в еврейския календар въпреки всичко е Пасха - тя припомня за тогавашното освобождение от египетското иго. Понеже хората тогава бързали да избягат, с цел да се спасят, хлябът нямал време да втаса. Затова на този празник на трапезата има безквасен самун - маца, чарозе и хремслах.

Хранителни привички

 Шакшука в израелската кухня

Закуската е изобилна - салати, сирене, яйца, хлебчета и мармалад. Хапва се малко в единадесет часа, след което следва обядът - главното хранене, състоящи се от ордьоври, чорба, главно ядене с гарнитури и десерт.

Следобедното кафе дава опция на човек да си угоди с израелски сладкиши, а склонността към дребните закуски се задоволява от леката късна вечеря. Тя може да се състои от хумус, фалафел, питка и шакшука - яйца със сос от домати и чушки. В Израел е на респект похапването когато и да е. В селищата из цялостен Израел има сергии за фалафел, където клиентите сами си пълнят питките с пикантните топчета и с най-различни салати.

Правене на фурия

Хала е ритуален самун, който се яде на Шабат и на огромни празници. Традицията е многовековна, още от времето на диаспората - изгонването на евреите от родината им. По традиция се вършат два хляба, с цел да се уважи двойно количеството храна, събрано от евреите номади в петък. Двата хляба значат, че те имат задоволително самун за края на седмицата и няма да нарушат закона да не се работи в събота. Хлябовете са разнородни и при приготвянето им се употребяват разнообразни техники.

Тройна фурия

Разточете тестото за фурия на три цилиндъра, дълги 30-40 см. Прищипете краищата им дружно и ги сплетете, като прехвърлите първо дясното парче над междинното, а след това лявото над новото приблизително парче. Сплетете до дъно и прищипете краищата.

Четворна фурия

 Израелска Хала

Техниката за подготвяне на четворната фурия е по-сложна, само че тук ви предлагаме най-лесния способ. Прищипете краищата, прекарайте дясното парче под двете междинни и върху това, което е тъкмо вдясно от него. После прехвърлете лявото парче под новите две междинни и над това, което е тъкмо вляво от него. Сплетете по този начин до дъно и прищипете краищата, с цел да не се разплитат.

Други форми

Кръгли хлябове, двойни възли, дребни хлебчета за деца, хлябове във тип на животни - всичко това може да се направи от податливото тесто за фурия. Това е една от храните, които евреите постоянно ще харесат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР