В ЕС ще бъде осигурена възможност за временна забрана на

...
В ЕС ще бъде осигурена възможност за временна забрана на
Коментари Харесай

ЕС въвежда забрана за износ на ваксини


В Европейски Съюз ще бъде обезпечена опция за краткотрайна възбрана на износа на ваксини. Това оповестиха източници, свързани с подготовката на предстоящото предложение на Европейската комисия, съобщи Българска телеграфна агенция. Те прецизираха, че решение се чака на следващия ден и то ще остане в действие в началото до края на март. Предвижда се при потребност този период да бъде продължен.

Държавите от Европейски Съюз ще вкарат обвързване да бъдат уведомявани авансово за подготвян експорт, количества и адресат. Митническите управляващи ще могат да ревизират тези заявки от експортьорите и да преценят дали да разрешат, или да забранят договорката. Решенията ще бъдат одобрявани взаимно с Европейска комисия и не засягат филантропични доставки, нито суровините за произвеждане на имунизациите към този момент.

Ограниченията не обгръщат транспорта на ваксини сред страни от Европейски Съюз. Митниците ще би трябвало да дават отговор на подадените заявки в период от 24 часа и да вършат преценки по общоевропейски индикатори. Целта е Европейски Съюз да разполага непрекъснато с данни, по които да наблюдава и предотвратява вероятен дефицит на ваксини.

Източниците прибавиха, че Белгия през вчерашния ден е съобщила за предприемането на изключителни ограничения за износа на ваксини. По-рано през днешния ден белгийският крал Филип съобщи в послание към националните политически партии, че страната му би трябвало да се гордее и да бъде виновна с това, че дава вяра на света с няколкото локални завода на производителите на ваксини против Ковид-19.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР