В ерата на климатични промени, проблеми със сигурността на храните

...
В ерата на климатични промени, проблеми със сигурността на храните
Коментари Харесай

Роботи, насекоми и протеините на бъдещето

В ерата на климатични промени, проблеми със сигурността на храните и задаваща се екологична рецесия индустриалното развъждане на инсекти за протеини се счита за стабилно решение с голям капацитет. Пред разгръщането му въпреки всичко има и провокации, едно от които е нуждата от човешка интервенция. В същото време софтуерните решения и роботизирани системи могат да извлекат цялостния капацитет на това произвеждане, което е извънредно уместно за автоматизация.

В тази посока работи европейският план CoRoSect, който сплотява 19 водещи в региона на нововъведенията организации в Европа. Той е финансиран от Европейски Съюз план по стратегия " Хоризонт 2020 " и има за цел да усъвършенства развъждането на инсекти посредством цифровизация и роботика, която поддържа всички етапи от виталния цикъл на насекомото и по този начин да обезпечи по-големи благоприятни условия за напредък на промишлеността.

Тази седмица CoRoSect провежда Ден на отворените порти в България в партньорство с, чиято съществена активност е производството на протеини от мухата черен боец (Black Soldier Fly, BSF) и нейните ларви. Благодарение на роботизирана и устойчива система компанията в разнообразни стъпки трансформира насекомите във фуражна опция за аквакултури и добитък, масло и естествени наторители. Това е нова промишленост, която може да играе значима роля в борбата с световния дефицит на протеини и в това време.
Роботи на работа
CoRoSect открехна вратите си към някои от основните достижения в роботизацията за бранша до този миг, като показва цялостна роботизирана система за ръководство на производството на протеин от инсекти, в която обособени роботи и подсистеми дружно обслужваха разнообразни стадии от индустриалния развой.
Индустриална роботна ръка Реклама
Бяха показани самостоятелен транспортен робот, индустриална роботна ръка и ръка за фини операции, които работят в динамична роботизирана клетка за взаимно осъществяване на интервенциите. Всеки от роботите е резултат на двегодишни разработки и дело на разнообразни сътрудници.А в базата на българската Nasekomo в границите на близо месец са били тествани държанието на роботите и усъвършенствана свързаността посред им.

CoRoSect е образец за това до каква степен авангардна може да бъде насекомната промишленост, която с изключение на обезпечаването на по този начин нужния протеин, има основна роля и за въвеждането на кръгово произвеждане посредством усвояването на нискостойностни първични материали от агро и хранителната промишлености.
Бъдеще с плевел напредък
Интересът към развъждането на инсекти нараства извънредно бързо. Това в близко бъдеще ще докара до потребността от още по-голямо автоматизиране на промишлеността, с цел да може тя да отговори на потребността на пазара. Според данни на " Рабобанк ", сега търсенето на протеин от инсекти е 6 пъти по-голямо от предлагането, защото към момента не са налични технологии, които сполучливо да индустриализират развъждането в нужните за земеделието мащаби.
Монитор, обвързван с Приложение за ръководство на качеството в действителни условия
В същото време, изследване на разкрива, че до момента в който този пазар се е оценявал на 428 млн щатски $ през 2022 година, въз основата на планиран смесен годишен ритъм на напредък (CAGR) от 26,5%, упованията са до 2027 година пазарът да нарасне до 1.4 млрд щатски $. Целта на CoRoSect е да изпревари времето, с цел да може да отговори на това планувано повишаване на потребността от нови технологии за произвеждане на протеин.
Реклама
Нишата е и огромна опция за България, в която към този момент има няколко компании - преработватели и производители на инсекти, които наскоро. Те са на мнение, че страната ни може да бъде районен водач в този новаторски бранш.
Предизвикателствата
Тъй като се работи с живи организми, провокациите са доста и разнородни. Например, наблюдението и ръководството на изискванията, в които се отглеждат насекомите, е изключително основно за обезпечаване на първокласен протеин в авансово заложени размери. На събитието беше демонстрирана система, която сподели по какъв начин положението и числеността на насекомите могат да се наблюдават и проучват благодарение на изкуствен интелект.
Изпълнителният шеф на Nasekomo Ксавие Марсенак и проф. Рико Мьокел
" Работата в Nasekomo беше извънредно сполучлива. Успяхме сполучливо да тестваме автоматизирано приложение за ръководство на качеството в действителни условия. С помощта на изкуствен интелект успяхме да проучваме качествения състав на предоставените ни за наблюдаване инсекти. Сега за първи път демонстрираме съгласуваност на нашите роботи в настройка, която да обслужва действителен развой на развъждане на ларви за Black Soldier Fly, с които Nasekomo работи ", описа проф. Рико Мьокел от университета в Маастрихт, координатор на плана.

" Този план поддържа както позиционирането ни като биотехнологична компания, по този начин също проправя пътя за развиването на една новаторска на доста равнища промишленост ", споделя и Ксавие Марсенак, създател на Насекомо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР