В ерата на хеликоптерните родители, когато децата нямат и минута

...
В ерата на хеликоптерните родители, когато децата нямат и минута
Коментари Харесай

Светът е широк и те вика дори когато си на 10

В ерата на хеликоптерните родители, когато децата нямат и минута свободно от контрол време, историята на братята Абернати позитивно ще бъде посрещната със здравословна доза песимизъм. Тази история датира от началото на предишния век и е завладяла въображението даже на своите съвременници, нищо че по това време минавало за естествено 4-годишни хлапета да се трудят във фабриките.

Братята Абернати са две момчета, претърпели шест невероятни завършения в невръстна възраст и напълно сами. Техните 15 минути популярност стартират през 1909 година Луис " Бъд " Абернати е на девет години, а брат му Темпъл - на пет, когато двамата подхващат сами странствуване на кон и пони от Оклахома до Санта Фе и се завръщат вкъщи невредими. В идващите 4 години те ще създадат още няколко такива пътешествия, ще изминат общо над 16 000 км

 

освен на кон, само че и шофирайки автомобил и мотоциклет

 

Две такива смели момчета сигурно би трябвало да са имали несравним татко. Джак Абернати, споделят, изпъквал дори измежду галерията чешити на Дивия запад. Шестгодишен е пианист в механа в Суитуотър, Тексас (оцелява в престрелка, която прави на сито пианото му), на девет към този момент е рейнджър на цялостно работно време в локално ранчо, като патрулира необятната прерия, въоръжен с револвер 38-и диаметър, тъй като 45-и бил прекомерно тежък за него. На 18 Джак се влюбва в сивооката учителка по музика Джеси Пърл Джордан. Семейството на Джеси не утвърждава брака, заради което двамата влюбени съумяват да избягат и да основат семейство, в което има две момчета и четири девойки.

Не любовните драми обаче прочуват Джак Абернати из цяла Америка, а умеенето му да скочи от коня в придвижване и да обезвреди с голи ръце вълци и койоти. Този необикновен гений стигнал чак до ушите на президента Теди Рузвелт, който особено посетил град Фредерик през 1905 година, с цел да се срещне с 29-годишния ловджия на вълци. Абернати толкоз впечатлил високия посетител, че Рузвелт оповестил: " Това надминава всичко, което съм виждал през своя живот, а аз съм виждал какво ли не! ".

Първородният наследник на Абернати - Луис, се родил на 17 декември 1899 година Темпъл пристигнал на бял свят на 25 март 1904 година Междувременно остарелият Абернати бил назначен за щатски шериф на Западна Оклахома, само че скоро останал вдовец. Затова не е чудно, че когато Бъд и Темпъл поискали да пътешестват сами до Санта Фе, Джак премислил и не се възпротивил. Не че било обикновено невръстни деца да скитат безнадзорни по необятния свят - случвало се истерични дами да докопат момчетата и да почнат да крещят къде е майка им, само че Джак си знаел, че синовете му няма да се провалят.

Пътешествието до Санта Фе не минало напълно без злополучия. Конят на Бъд и понито на Темпъл били постоянни спътници, само че Темпъл прихванал диария от нечиста вода и съумял да навехне и двата си глезена. Една нощ

 

двете деца били обградени от глутница вълци,

 

които Бъд прогонил със пукотевица. В разнообразни моменти оставали и без храна, и без вода, като ги спасявала милостта на непознати.

Най-удивителният епизод е бележката, надраскана с върха на оловен патрон върху парче кафява амбалажна хартия и адресирана до шерифа на Оклахома, където и била доставена навреме. " Не одобрявам и един косъм на твоята глава, само че ми хареса от какво са забъркани тези момчета. Проследихме ги през най-опасния сектор на Ню Мексико, с цел да ги предпазим от овчари, подлеци и рискови животни ". Бележката била подписана от A.Z.Y. - буквите на престъпник, чийто приятел умрял в престрелка с Абернати.

Джак бил потресен от бележката. " Тя единствено потвърждава, че у всеки човек има доброта. Мен би ме гръмнал на мига, само че е имал задоволително достолепие да пази децата ми ", споделил той по този мотив. Какво в действителност привлякло момчетата към Санта Фе? Искали да видят новото имение на губернатора.

Понеже по този начин и по този начин започвала лятната почивка, братята Абернати не губили време след приключението Санта Фе и замислили ново странствуване - този път чак до Ню Йорк, където се подготвял банкет за Рузвелт във връзка завръщането му след 15-месечно неявяване за сафари в Африка и турне из европейските столици.

Джак попитал синовете си по какъв начин считат да платят за влака. " Двупосочните ни билети са в конюшнята и хрупат сено ", отвърнал Темпъл. Двамата били уверени, че въпреки и по-дълго, пътешествието на изток ще е по-лесно поради по-добрите пътища. Бащата склонил и подготовката почнала.

Когато се отправили на новото си странствуване, двете момчета към този момент били толкоз популярни, че на всички места ги чакали с червен килим, оркестър и речи. Но все пак двамата имали дълги интервали, в които

 

яздели напълно сами

 

Вярното пони Джеронимо капитулирало в Хомини, Оклахома, и Темпъл бил заставен да купи нов кон. В Чикаго откраднали седлото му, само че децата самоуверено провокирали крадците на пердах. Често яздели през дъжд и калища. Бъд едвам не си счупил крайници при едно рухване, Темпъл развил бронхиална зараза и лекар му наредил да пази леглото в Ню Джърси.

Въпреки премеждията обаче двамата управлявали трен в Сейнт Луис, пренощували в пожарната работа в Синсинати, били почетни посетители на празненството за наблюдаване на Халеевата комета в Западна Вирджиния. Във Вашингтон Конгресът прекратил съвещанието си, с цел да могат депутатите да чуят разказите за техните завършения. В Ню Йорк нервността по тях била толкоз несъразмерна, че " Ню Йорк Таймс " писал: " Братята Абернати не разрешават целувките ".

В Ню Йорк към децата се включил и татко им, който пътувал с трен. Тримата били ВИП посетители на флотилията, проводена да посрещне Рузвелт. Двете момчета яздели тъкмо зад президентската карета по време на парада по Бродуей. Накрая Рузвелт скочил от каретата си и

 

връчил на момчетата грамадно плюшено мече,

 

облечено в знамената на света.

Джак считал тримата да се приберат вкъщи с влака, а конете да отпътуват по-рано натам. Бъд и Темпъл обаче имали по-добра концепция - за какво не купят автомобил. Джак не погледнал задушевно на това скимване, само че дал един ден период на момчетата да намерят дребен, елементарен автомобил, с който могат да се оправят и сами. Бъд и Темпъл разкрили тъкмо това - дребен червен " Бръш Рънабаут " за 485 $. Продавачът заречен, в случай че колата се счупи по пътя, да я прибере за своя сметка и да им върне всичките пари. Бъд прекарал следобеда в уроци по кормуване, а Джак се ентусиазирал да купи по-стабилна кола и да наеме водач, който да го върне вкъщи.

Момчетата обаче - най-много Бъд, само че от време на време и Темпъл, карали сами! По пътя спрели да видят Ниагарския водопад и фабриката за коли " Бръш " в Детройт. Колата на татко им се запалила по пътя, като в пламъците изгорели купените сувенири и плюшеното мече от Рузвелт. Момчетата обаче съумели да стигнат невредими след 23 дни и 4000 км в Оклахома сити.

Оттук нататък славата си споделила думата и всевъзможни предприемачи се пробвали да извадят дивиденти от младите звезди. Бъд и Темпъл дори изиграли себе си в глух филм, излязъл по кината през 1910 година За да ги държат непрестанно във вниманието на публиката, момчетата били поканени да вземат участие в

 

съревнование сред магаре и слон

 

от Ню Йорк до Вашингтон. Бъд избрал слона, а Темпъл - магарето. Във Филаделфия обаче надпреварата скоропостижно било прекъснато, откакто слонът каталясал от напъните.

Това не стреснало рекламистите и те измислили още по-грандиозно начинание - пътешестване от Атлантика до Пацифика за 60 дни с премия от 10 000 $. Бъд - към този момент 11-годишен, и Темпъл - по това време на седем, получили позволение да почиват в неделя и да изчакват при неприятно време, без това да се брои към 60-те дни. Двамата обаче получили и едно грубо изискване - да не спят и ядат под покрив по време на пътуването.

Така в среднощ на 11 август 1911 година двете момчета се качили на конете на брега на Атлантическия океан и с манерка морска вода се отправили към Сан Франциско. Нощем спели на земята, а когато лятото отстъпило на есента, търсели топлината на копите със сено. В някои градове ги посрещали с трапези навън, с цел да не нарушават изискванията на предизвикването. Другаде обаче не били чували за тях и ги прокуждали.

Пътешествениците прекосили Скалистите планини и стигнали до пустинята на Юта, където една заран се събудили и открили, че конете им ги няма. Три дни ги търсили, само че най-после си дали сметка, че в случай че продължат, ще погинат, защото привършвали храната и водата. Съдбата обаче им се усмихнала и животните били открити в близкия град.

С подкрепления от храна и вода момчетата тръгнали по жп линията. От един трен им предложили да ги качат за малко, само че Бъд и Темпъл отказали. " Но никой няма да узнае ", убеждавали ги машинистите. " Ние ще знаем ", отвърнал им Бъд. И двамата траяли сами през Невада към Калифорния, до момента в който на 62-рия ден пристигнали в Сан Франциско и след 5824 км излели своята манерка морска вода в Тихия океан. Разходите им били 2800 $. Печалбата - нула, защото коравосърдечните уредници отказали да им изплатят премията.

Репортери предават в дописките си от финала, че момчетата не посочили обезсърчение от отказаната премия. " Хем ми хареса, хем от време на време ни беше студено и не ми хареса чак толкоз доста. Сега желая най-дебелото пухено легло в града ", споделил Темпъл.

Последното странствуване на братята било през 1913 година, когато производител на мотоциклети им направил специфичен двуместен мотор, с който ги поканил да пътуват от Оклахома до Ню Йорк. Темпъл таман бил станал на девет, а Бъд - на 13. Компанията проводила с двамата и втори мотор, с цел да имат подръка монтьор. След като се научили да ръководят тежката машина, двамата потеглили през юни, спирайки по пътя за демонстрации. По това време пътищата към този момент били толкоз положителни, че двамата успявали да вдигнат над 110 км в час в някои сектори.

Какво се случило по-късно? Започнала Първата международна война и момчетата се записали във военно учебно заведение в Сан Антонио. После Темпъл последвал татко си в бизнеса с петрол и газ. Бъд приключил правния лицей на Университета в Оклахома и станал юрист, а сетне и арбитър. В края на своя живот Темпъл Абернати ще каже: " Някои ни посрещаха царски, други ни прогонваха. Непрекъснато бяхме изправени пред въпроса дали си коства. И се веселя, че постоянно гледахме напред. Там е бъдещето ".

----

Снимките са от уеб страницата https://budandme.com, отдаден на едноименната книга, написана от Алта Абернати - брачна половинка на Темпъл.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР