В духа на Светлината, която не виждаме“ вторият роман на

...
В духа на Светлината, която не виждаме“ вторият роман на
Коментари Харесай

Облакът Кукуландия от Антъни Доер – триумф на въображението и емоцията

В духа на „ Светлината, която не виждаме “ вторият разказ на носителя на „ Пулицър “ пътува през времето и пространството.

Месец откакто бе разгласен кастът на мини сериала на „ Нетфликс “ по превзелия целия свят исторически разказ „ Светлината, която не виждаме “ от Антъни Доер (носител на знаковата премия „ Пулицър “ за него през 2015 г.), на пазара се появява дълго чаканият нов разказ на създателя. А в негочитателите ще открият и непредвидена българска диря!

„ Облакът Кукуландия “ от Антъни Доер е успех на въображението и страстта, роман за няколко смели деца от разнообразни времена, чийто живот се трансформира необратимо. История, която е толкоз невероятна, че в никакъв случай няма да повярвате и на дума от нея. И която въпреки всичко би могла да бъде истина…

Времето и пространството би трябвало вечно да са разделили пътищата на тринайсетгодишната Ана, която живее зад могъщите непревземаеми стени на Константинопол, младия българин Омеир, родом от Родопите, остарелия преводач на име Зено от Айдахо, който се оказва пленник на непредвиден терорист, и самотната Констанс – единствената оживяла по време на галактическа задача в търсене на по-добри земи за човечеството. И видимо нищо не би свързвало орисите им с изключение на необятното небе, разпиляло звездите си над тях. Докато загадъчен ръкопис на име „ Облакът Кукуландия “ от Антоний Диогенне ги подтикне да последват пастира Етон, който мечтае да се трансформира в птица, с цел да отлети до химеричен божествен град на небето.

Ана, Омеир, Зено и Констансще би трябвало да открият, че най-голямото предизвикателство пред тях е страхът от самия живот, а обичта към книгите ще сплоти тези привидно обособени, само че преплетени една в друга истории.

Преминавайки през бурните кървави времена на XV век, 50-те години на предишния век, съдбовната 2020 година и достигайки до далечната 2146 година, сюжетът на тази невероятна книга протяга ръка към предишното, сегашното и бъдещето, с цел да сътвори смайващо литературно странствуване, надскачащо времето и пространството.

Антъни Доер съумява да сътвори впечатляващ по размаха си роман-вселена, в който светът се трансформира в литература и противоположното.

В духа на „ Облакът Атлас “ от Дейвид Мичъл, „ Облакът Кукуландия “ несъмнено е един от най-красивите романи, които сте чели. История без начало и край, която извоюва своето почтено място в литературния хоризонт и в сърцата на читателите по целия свят.

Страннико, който и да си, отвори това и ще се смаеш от наученото.

Още от КНИГИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР