В древния град Бонампак, който се намира в Мексико, археолозите

...
В древния град Бонампак, който се намира в Мексико, археолозите
Коментари Харесай

Намериха обезглавен труп под храм на маите

В античния град Бонампак, който се намира в Мексико, археолозите са разкрили много изненадваща находка. Те са попаднали на чудноват гроб с тленните остатъци на някакъв мъж.

Находката била открита тъкмо под античен храм с красиви стенописи, основани от тайнствената цивилизация на маите. Стряскащото било, че трупът бил точно обезглавен.

Според учените мъжът е умрял, тъй като е бил определен да бъде принесен в жертва на божествата, на които се покланяли маите. В гроба дружно с него били открити доста забавни украшения.

Те били направени от нефрит, както и от раковини на морски създания. Според данни, получени след обстоен разбор на останките на мъжа, когато е починал, той е бил на към 40 години.

От проучването на останките му станало ясно също по този начин, че той е страдал от артрит. Погребението, което по никакъв начин не е било охолно, е осъществено съгласно учените към 790 година преди новата епоха.

Не е ясно обаче дали мъжът е знаел, че ще бъде принесен в жертва на боговете, или просто е бил обезглавен в съня му. Известно е, че маите доста почитали процеса на жертвоприношение.

Въпреки изключителните достижения на маите каквито са изкуството им, архитектурните им творения, както и математическата и астрономическата система, датирана към 2000 година преди новата епоха, те са считали принасянето на човешки жертви за собствен дълг.

Календарът, изработен от маите, е бил употребен и от други нации в Централна Америка. Писмеността им, която се състояла от писмени знаци, отчасти е разшифрована от учени.

Маите били страхотни земеделци и в това време били изключителни движимости в региона на астрономията. Цивилизацията им е съществувала до идването на завоевателите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР