В дните на пандемия и неяснота кога ще завършат първенствата

...
В дните на пандемия и неяснота кога ще завършат първенствата
Коментари Харесай

Атлетико печели най-дългия турнир, продължил повече от 6 години

В дните на пандемия и неизясненост по кое време ще завършат шампионатите в другите страни испанският Marca напомня история от 40-те години на предишния век. По време на сезон 1940/41 стартират договаряния сред Испания и Португалия за основаването на иберийски шампионат, в който да вземат участие най-хубавите четири тима на двете страни. Идеята не се реализира и в последна сметка се стига до съревнование сред четирите най-хубави отбора от Ла Лига, които след края на този сезон са Атлетико Авиасион (Атлетико Мадрид), Атлетико Билбао (Атлетик Билбао), Валенсия и Барселона.

Надпреварата взима името Турнирът на четирите. Същевременно шестте най-хубави в Ла Лига - Севиля е пети, а Реал Мадрид - шести, би трябвало да вземат участие в Купата на генерала (след това Купата на краля). Турнирът на четирите стартира на 6 април с победа за баските с 5:3 над Барса в мач на " Сан Мамес ". Надпреварата ще се запомни и с историческата победа на мадридския Атлетико над Барселона - 6:0.

Състезанието по този начин и не приключва, тъй като шестте най-хубави би трябвало да се включат на 1/8-финалите за Купата на генерала. В идващите сезони по този начин и не се намира време за дотъкмяване на надпреварата, считано за маловажно. Трябва да се изиграе единствено един мач, който обаче ще дефинира първенеца.

През 1947 година федерацията най-сетне намира дата за дуела - 14 септември 1947 година Атлетико печели на " Метрополитано " с 4:0 над Валенсия и подвига трофея. Любопитното е, че шест години след старта на конкуренцията нито името на Атлетико е същото, нито стадионът, на който играе, нито даже емблемата. Прзеидентът и треньорът на " червено-белите " също са други. Това е първото и само издание на Турнира на четирите. Ла Лига 27 кръг, събота 7 март  Атлетико Мадрид 2:2краен резулат  Севиля
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР