В днешно време думата диета“ често носи негативна тежест върху

...
В днешно време думата диета“ често носи негативна тежест върху
Коментари Харесай

Здравословна диета - възможно ли е?

В днешно време думата „ диета “ постоянно носи отрицателна тежест върху себе си. И това напълно не е инцидентно или несправедливо, защото доста от най-известните и съвременни диети, до които прибягват хората, в преследването на по-здраво и красиво тяло, в действителност по-често вредят, от колкото помагат…

Така че, за жалост, в случай че търсиш решение на проблемите с тежестта и здравето си измежду купищата тенденциозни и известни диети, най-вероятно просто си губиш времето. Причината е, че доста от тях залагат на изключване или забрана на избрани храни от менюто, вместо на окуражаване консумацията на други.

Въпреки че от време на време този ограничителен метод има своите изгоди (особено в случай че храните, които би трябвало да ограничиш, са главен източник на непотребни калории в твоя хранителен режим), доста пъти тези ограничавания се основават на погрешна просвета, неправилна логичност или просто на остроумен маркетинг…

Истината е, че най-здравословната диета на света е относително елементарна! В тази публикация ще споделя с теб няколко съществени насоки, които е добре да следваш, с цел да си осигуриш диета, която освен усъвършенства телосложението и настроението ти, само че и те зарежда с сила и здраве!

Какво съставлява една здравословна диета?

Както подсказва наименованието й – здравословната диета преди всичко би трябвало да усъвършенства или най-малкото – да поддържа твоето здраве.

Какво е нужно за поддържане и възстановяване на здравето обаче е индивидуален въпрос и отговорът би бил друг за всеки. Все отново има някои общи правила на хранене, които в случай че бъдат спазени, нормално обезпечават всичко нужно на човешкото тяло, с цел да се усеща то добре:

- Прием на несъмнено количество калории   и достатъчно белтъчини, въглехидрати и мазнини, с цел да се поддържа здравословно телосложение.

- Прием на достатъчно витамини, минерали, фибри и други допълващи хранителни субстанции, нужни на тялото, с цел да действа пълноценно.

- Прием на задоволително течности, за добра хидратация.

За множеството хора това значи да съблюдават диета, богата на пълноценни, засищащи храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нетлъсто месо, млечни артикули, ядки, семена, варива и растителни мазнини, като в това време лимитира приема на модифицирани храни, транс-мазнини и питиета с високо наличие на захар.

Коя е най-здравословната диета?

Повечето диети, които настояват, че усъвършенстват здравето и тонуса, се концентрират към рестриктивните мерки в храната. Има както диети (вегетарианство, веганство), които лимитират приема на месо и скотски артикули, по този начин и диети, които залагат единствено на месоядство и заобикалят приема на растителни храни.

А в действителност, най-хубавият метод да си осигуриш пълностоен банкет на всички хранителни субстанции в диетата си, е да се съсредоточиш върху ВКЛЮЧВАНЕТО на питателни храни, от които би трябвало да консумираш огромни количества, а не да гледаш под лупа и да се вайкаш за ограничаването на храни, които не би трябвало да консумираш.

Единственото нещо, което би трябвало да ограничиш, са храни, които са в действителност нездравословни за здравето, като модифицирани храни, транс-мазнини и питиета с високо наличие на захар. А даже и за тях е противоречиво дали потреблението в дребни количества има някакви дълготрайни негативни последствия за здравето или можеш да си позволиш да се поглезиш от време на време… Така че здравословната диета не би трябвало безусловно да ги не разрешава, а по-скоро да лимитира приема им.

10 съвета по какъв начин да направиш храненето си пълноценно и здравословно!

При здравословното хранене няма строги правила какво би трябвало и не би трябвало да включва диетата ти, само че въпреки всичко можеш да следваш тези общи препоръки, с цел да си осигуриш пълноценно на ден меню:

  1. Приемай по-голямата част от калориите си от питателни, непреработени храни.  Това значи диета, най-вече с храни, които идват от животни или от земята и които приготвяш сам/а у дома.
  2. Научи се   по какъв начин да сметнеш калориите си  за деня и приемай г/д толкоз храна, че да ги покрива, без да е доста повече или по-малко от предложеният калориен банкет за теб. Ако искаш да отслабнеш – би трябвало да приемаш по-малко калории, от колкото гориш. Ако искаш да качиш тегло – приемаш повече калории от изгорените. Ако искаш да поддържаш фигурата си – просто хапваш г/д толкоз, колкото изгаряш денем.
  3. Хапвай най-малко по няколко порции плодове и зеленчуци на ден . Те ще те заредят с нужната доза витамини, минерали и фибри за деня, а и съгласно проучванията постоянният им банкет доста намалява смъртността (защото укрепва здравето).
  4. Приемай белтъчини с всяко хранене за деня . Добре е всяко хранене за деня да включва в някаква доза и белтъчна храна. Белтъчините са градивните единици на нашето тяло и са ни нужни за пълноценното възобновяване, регенерацията и построяването на тъканите. А и за засищат добре, което пък прави риска от преяждане и затлъстяване по-малък.
  5. Не избягвай животинските артикули . Добре е диетата ти да включва добър набор скотски артикули всеки ден. Морска храна, птиче месо, свинско, яйца… Но избягвай/ограничи приема на модифицирани меса и салами. Нека месото да е прясно.
  6. Намери си подобаващ баланс сред мазнини и въглехидрати в храната . За всеки човек този баланс е друг. Практиката ще покаже какво съответствие мазнини/въглехидрати в менюто ти работи най-добре за теб. Но като общо предписание – нормално въглехидратите сформират най-малко 40-50% от дневните калории, до момента в който мазнините заемат сред 10 – 25% от менюто.
  7. Включи млечни артикули в менюто си . Кисело мляко, сирене, кашкавал, извара, скир, котидж сирене… Добре е такива храни да участват в храната ти най-малко в няколко дни от седмицата.
  8. Хидратирай се добре . Не забравяй за водата! Тя е от извънредно значение за регенеративните и пречистващи процеси в тялото, а и не само… Пий задоволително вода денем. Не е нужно да се стремиш безусловно към съответно количество, само че пий постоянно, когато усетиш жадност.
  9. Ограничи потреблението на алкохол . И алкохолът не е неразрешен, само че въпреки всичко е добре да ограничиш приемът му, изключително в случай че си последовател на спиртните питиета. Виното и бирата са по-щадящи, само че даже и с тях е добре да се внимава. 2-3 чаши седмично са задоволителни.
  10. Не се ограничавай ненужно . Дори и да ти се хапва нездравословна, модифицирана храна – не се вини. Спокойно можеш да си позволиш да хапнеш нещо вкусно и на душа, даже и да не е най-здравословният избор. Просто не прекалявай и не го превръщай в всекидневен продукт от менюто си.

В заключение…

Най-здравословната диета на света няма примамливо маркетинг име, не дава дръзки обещания, не носи бързи резултати, няма период, нито строги правила. Тя е просто пълностоен метод на хранене, който включва всички потребни храни за нашето тяло, лимитира приема на нездравословните, само че не ги не разрешава изцяло.

С този метод на хранене ще изградиш освен по-красиво и крепко тяло, само че и по-здравословна връзка с храната. Защото храната е потребност, само че и наслаждение! Комбинирай потребното с приятното!

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР