В днешния военен сценарий даже и тези сред нас, които

...
В днешния военен сценарий даже и тези сред нас, които
Коментари Харесай

Чингис Хан

В днешния боен сюжет дори и тези измежду нас, които са с най-голямо въображение, рядко биха седнали да размишляват над това, че държател - монголец е управлявал Азия и част от Европа. Империята на Чингис Хан се е разпростирала от Азия до Унгария. Монголците били необразовани пастири, воюващи по полетата, северно от пустинята Гоби. Популацията им била под един милион и постоянно, когато храната станела нищожна, те нападали прилежащите племена за плячка.

През 13в. имало монголец на име Темуджин, който бил васал на Он-хан, титуляр на племе, смятащо се за по-организирано спрямо останалите кланове. Управленските качества на Темуджин били блестящи, бил добър в изкуството да те сложи натясно и държал най-хубавите мъже в племето на Он-хан. През 1202 той побеждава татарите, които са имали непрекъсната тежест на изток. Он-хан остарявал и от почитание към военните завоевания на Тамуджин го осиновил и го направил собствен правоприемник. Темуджин приел всички провокации, делящи го от трона и дори победил Сенгум, същинският наследник на Он-хан. През 1206, на 42 год., Темуджин приел купата повсеместен държател, която се превеждала като Чингис Хан.

Амбициите на Чингис Хан нямали спирачки и надалеч надминавали това, което имал. Монголия била тогава част от античен Китай под бруталния режим на Кин. Методите на Чингис Хан били доста новаторски и забулени в тайнственост. Докато на всички места по света армиите предпочитали тежка артилерия и амуниции, монголските коне били дребни, а ездачите им леко облечени. Основното им оръжие бил лъкът и стрелата.

 Чингис Хан

Чингис вбесил почитателите на Кин, като отказал да заплаща налозите. След това подхванал мощна офанзива към провинцията Си-ся, минал 1000-годишната Велика китайска стена и заколил всеки, криещ се в укрепленията. Можел е да унищожи цялата войска на Кин, само че предпочел да вербува по-голяма част от хората и да ги асимилира. Установил данъчен режим, в който Китай се задължава да заплаща данък на Монголия. Чингиз Хан знаел, че армията у би трябвало да има по-добро съоръжение и желал да завземе Персия. Един от конвоите му бил атакуван от държател от страна, близка на Персия. При тази опция той отприщил силите си към Централна Азия. В ледовитата зима войската на Чингис Хан минава пустинята и завзема Бухара. Страхувайки се за живота си, ръководещият абдикира, а армията му капитулира.

Чингис Хан е занаятчия на стратегическите офанзиви. Той поема риска против калифа на Багдад, което му дава достъп до Афганистан и Персия. Политиката му да уголемява армията си му осигурила повече от 200 000 високо подготвени бойци. Група от 40 000 монголски ездачи навлязла в Азербейджан и Армения. Отново станали спечелили и завзели Кримея, а заради отсъствието на лидер на войска, която била два пъти по-голяма от тяхната, съумели още веднъж да пожънат триумфи.

След като военните му завоевания му донесли популярност на популярен поробител, Чингис Хан се съсредоточил върху административните задания. Разбрал, че в случай че наложи единна вяра ще се стигне до проблеми и по тази причина разпоредил, че ще има независимост на вярата. Скоро Чингис Хан още веднъж бил на път - китайците отказвали да заплащат налозите си. Той решил, че всеки знак на непокорство би трябвало да бъде изкоренен. През 1227 по време на борбата със Северен Китай, Чингис Хан пада от коня си и умира. На погребението му са изгорени 40 девици в чест на духа му и за прослава на живота му.

Смята се, че Александър Македонски е най-хубавият ръководещ на всички времена, само че що се отнася до количеството земя, която е превзел - той в действителност е имал едвам една четвърт от тази, която е имал Чингис Хан. До ден сегашен в Монголия съществува вярване, че той ще се сърне и още веднъж ще ръководи света.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР