В днешния български език мъжкото име Слав е по-рядко срещано

...
В днешния български език мъжкото име Слав е по-рядко срещано
Коментари Харесай

Значение на името Слав

В днешния български език мъжкото име Слав е по-рядко срещано от умалителното име Славчо, за разлика от женския вид Слава, срещан постоянно и като Славка.

Самото име не се появява незабавно като независимо име, Слав, а като наставка на редица славянски имена - Ростислав, Владислав, Борислав и доста други. Както тази известна наставка, по този начин и независимото име имат едно и също значение - прочут, фамозен. Слав е от имената с пожелателен темперамент, каквито са множеството имена със славянска основа.

Несъмнено това име има античен генезис. За да се опитаме да разберем къде в дебрите на древността се е зародило това име, би трябвало да проверим първичното му потребление като наставка в редица славянски имена.

Такъв разбор демонстрира, че имената, завършващи на слав, са удивително антични. И можем да ги открием освен измежду славянските нации, само че и на напълно непредвидени места. В индийския епос Махабхарата се загатват Раджиславас и Бориславас, а името Махаслав през днешния ден още се употребява в Индия.

В описите с царете на вандалите се приказва за Мечислав - татко на вестготския държател Радагаст, а паралелно с него стои името на властвалия пред 127 година след Христа Витислав.

Във ведическия арийски думата sluti, в смисъл на прославям се, ставам прочут се трансформира в основа на думата slava. По същия метод в старобългарския език думата слоути става основа на популярност. Наистина няма подозрение, че Слав е едно от най-древните имена, стигнали до нас от времето доста преди Христа на първо време като наставка на двусъствани имена, а след това като независимо име.

 името Слав

Да носиш името Слав, Слава задължава - да живееш по този начин, че да прочуеш това име, пристигнало от дълбините на времето. Белязаните да бъдат славни не са инцидентни хора, те имат толкоз доста дадености, че елементарно намират естетика с природата и света в близост, духовни и несломими пред никакви тествания. Здравомислието и позитивната настройка издава даже произношението на името, то звучи решително и гордо.

Всички с това почтено име честват имен ден на свети Сава, Савинден, който се пада на 15 декември.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР