В днешната статия на нашия гост-автор Станимир Михов ще разберем

...
В днешната статия на нашия гост-автор Станимир Михов ще разберем
Коментари Харесай

Годжи бери: 10 несравними ползи за здравето

В днешната публикация на нашия гост-автор Станимир Михов ще разберем за какво мъничките плодчета са толкоз потребни за здравето. Ако към момента не сте ги пробвали, можете да си ги набавите елементарно от някой биомагазин да вземем за пример и да изпробвате препоръчаните предписания.

Смятани за суперхрана, плодовете на Lycium barbarum са познати още под името мерджан, лициум и вълче грозде. Годжи бери са употребявани в обичайна китайска медицина в продължение на повече от 2000 години. Според някои митове още преди хилядолетия монасите в Хималаите са яли вълчето грозде, с цел да подкрепят медитацията си и да получат по-добро здраве, жизнеспособност, дългоденствие, сила и устойчивост.

С ниско наличие на калории и без мазнини, годжи бери е доста добър източник на фибри и антиоксиданти. Ползите от приема му включват подкрепяне на организма при битка с заболявания, опция за контролиране на тежестта и.

Обикновено употребявани сурови, сушени, в течна или прахообразна форма, годжи плодовете съдържат необятна гама от фитохимикали, и следи от минерали, които им дават името „ суперхрана “.

Годжи бери са изследвани в огромна степен поради способността им да генерират общо възприятие на богатство, да усъвършенстват неврологичното и психическо положение, да подкрепят стомашно-чревния тракт и функционалностите на червата, да построяват по-здрава опорно-двигателна система и да подхранват сърдечно-съдовата система.

Годжи бери имат следната хранителна стойност:

6 съществени витамина;
11 съществени елемента;
22 минерала;
18 аминокиселини;
8 полизахариди;
6 монозахариди;
5 ненаситени мастни киселини (алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли);
5 каротеноиди, в това число бета каротен, лутеин и др.;
доста фенолни пигменти (антиоксиданти).

Открито е също, че плодовете годжи бери съдържат:

калций – 112 мг/100 г;
калий – 1130 мг/100 г;
желязо – 9 мг/100 г;
цинк – 2 мг/100 г;
селен – 50 мкг/100 г;
рибофлавин – 1,3 мг/100 г;
витамин С – сред 29 и 148 мг/100 година

В годжи бери се съдържат и доста фитохимикали като бета каротин и зеаксантин. Въглехидратите му са комплицирани. Тъй като те сe усвояват постепенно, това води и до постепенно освобождение на сила, уместно, когато целим.

Хранителна стойност/калории в 30 г годжи бери (сушен плод):

калории: 100 kcal;
протеини: 4 г;
въглехидрати: 20 г;
захари: 14 г;
фибри: 4 г;
мазнини: 0.6 година

А ето и кои са най-важните здравословни ползи от потреблението на годжи бери:

Осигурява високо равнище на антиоксиданти и хранителни субстанции

Подобно на множеството други суперхрани, годжи бери са отличен източник на антиоксиданти, които подтикват имунната система и предпазват тялото от възпаления, борейки се със свободните радикали.

Всяка порция съдържа към 4 грама протеин и 18 разнообразни аминокиселини плюс над 20 други минерала, в това число цинк, желязо, фосфор и рибофлавин (витамин В2).

Подсилва имунната функционалност и оказва помощ за битката с рака

Подобно на останалите горски плодове – да вземем за пример боровинки и малини, годжи бери имат високо наличие на антиоксидантните витамини С и А. Това са две органични субстанции, основни за построяването на имунитет и за предотвратяването на чести болести като простуда, както и на по-сериозни хронични болести като рак или невродегенеративен спад.

Високите равнища на каротеноиди са причина за репутацията на вълчето грозде при битка с раковите кафези, битка с туморния напредък, намаляване нивата на възпалителни цитокини и  на организма от нездравословни субстанции.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР