В диети и хранителни режими при спортуващи често най-трудното звено

...
В диети и хранителни режими при спортуващи често най-трудното звено
Коментари Харесай

16 високопротеинови зеленчука

В диети и хранителни режими при спортуващи постоянно най-трудното звено е набирането на задоволително протеин, с цел да се покрият потребностите от физическите натоварвания, на които се подлагаме. Това постоянно е по този начин, тъй като сме склонни да лимтираме източниците му единствено до такива с скотски генезис. В тази публикация ще Ви показва 16 високопротеинови зеленчука, които могат да оказват помощ в задачата, написа Станимир Михов в своя блог, отдаден на фитнеса и здравословното хранене.

Протеинът е един от главните съставни елементи на храната. (Думата идва от гръцки (протос), което значи първи по ранк като самопризнание какъв брой значим е протеинът за живота.)

Аминокиселините са градивните детайли на протеините. Всички антитела и ензими, както и доста от хормоните в организма, са протеини. Те обезпечават превоз на хранителни субстанции, О2 и отпадъчни артикули. Служат за построяването на мускулна тъкан, кожа, коса, нокти.

Повечето хора, когато се замислят за протеин, незабавно си показват пилешки филета, яйца и протеин на прахуляк (хранителни добавки), само че не всеки знае, че безусловно всяка необработена храна съдържа белтъчини (протеин).

Когато във фитнес средите се приказва, че една храна е източник на протеин, въглехидрат или мазнини, най-често става дума за това, че тя съдържа основно този макронутриент (протеин, въглехидрат или мазнина), а не, че изцяло липсват останалите.

Същото важи и за зеленчуците. Те са известни с това, че съдържат високи количества на избрани витамини и минерали, богати са на фибри и спомагат разнообразни процеси в тялото, само че това не значи, че в тях не се съдържа никакъв протеин, който може да бъде употребен за фитнес цели.

Зеленчуците на практика са освободени от холестерол. Имат високо наличие на фибри, въздействат алкализиращо на тялото, до момента в който всички скотски артикули са лишени от фибри и са киселинни, което до някаква степен извлича калция от костите и понижава кислорода в кръвта, въздейства отрицателно на храносмилателната и лимфната система.

Има безчет уеб сайтове и специалисти, които предлагат да се поддържа алкална среда и още толкоз, които предлагат тъкмо противоположното, само че съгласно мен, истината се крие някъде по средата. За това и постоянно съм считал за значимо набирането на протеин от разнообразни и разнородни източници, дори и за сметка на това те да не съдържат цялостния брой есенциални (незаменими) аминокиселини.

Съществува безконечен спор за това, че зеленчуците не съдържат всички нужни аминокиселини за изработката на протеин (аминокиселини, които тялото не може да си набави единствено и би трябвало да се набират с храната), само че това не е тъкмо по този начин. Както нагоре беше упоменато за неверното разбиране, че множеството храни съдържат единствено избран макронутриент, по този начин и тук би трябвало да се означи, че в действителност зеленчуците имат цялостния състав есенциални аминокиселини, само че със едва наличие в една или повече. (аминокиселини) Докато е истина, че множеството зеленчуци имат една или повече едва изразени есенциални аминокиселини, нашите тела са брилянтни и всяка погълната храна би трябвало да се храносмила и питателните субстанции от нея да се всмукват. По време на този развой всички аминокиселинни вериги от всички източници се разрушават и подготвят, с цел да могат да бъдат употребявани от тялото. Така че, в случай че употребявате многообразие от зеленчуци, плодове, бобови и зърнени култури, тялото ще е способно да набави всички нужни аминокиселини за направата на протеин.

A в този момент може да разгледате 16 високопротеинови зеленчука, които съм подбрал във прогресивен ред (Храните са в сурово положение на 100г, а тези, които не са, са маркирани, за източник е употребен уеб страницата на netritiondata.self.com).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР