В Дания крайбрежни общности отглеждат зелени култури. Но прясната храна

...
В Дания крайбрежни общности отглеждат зелени култури. Но прясната храна
Коментари Харесай

Датчани отглеждат морски култури под водата

В Дания крайбрежни общности отглеждат зелени култури. Но прясната храна не идва от земята, а от морето, от така наречен " морски градини ".

Датчани са намерили метод да създават морски блага в градини под водата. С лодка, подскачаща по вълните на Северно море, членовете на общността отиват да ревизират реколтата. В морската градина се отглеждат миди, стриди и водорасли. С други думи това е цяла разпределителна верига или кухненска градина, само че в намерено море.

Основана преди 7 години, " Морски градини от залива Кертеминде " е измежду най-големите по рода си в Дания с 85 членове от локалната общественост.

 
Сега сме отвън разпределението и можем да забележим, че регионът е маркиран с тези жълти колчета. Имаме сини миди и разнообразни типове водорасли.
Бернт Кяер Сьоренсен – ръководител на  " Морски градини от Кертеминде "

Хората заплащат годишен абонамент от 500 датски крони (около 65 долара). Градината се менажира като общ имот, като всички вземат участие в нейната поддръжка.

 
Общността отглежда миди и водорасли за лична приложимост. Ние не продаваме по никакъв метод продукцията си. Произвеждаме ги за себе си и членовете на общността. Всички могат да си занесат вкъщи толкоз миди, колкото желаят.
Бернт Кяер Сьоренсен – ръководител на  " Морски градини от Кертеминде "

След като доближат подобаващ размер, мидите, отгледани край брега, се трансферират на налични линии, опънати от дървения пристан на пристанището.

Такива купи с горещи морски блага са нормална диета във Франция и Италия, само че се срещат по-рядко на север в Дания, където пожеланото рибно ядене е скумрия или маринована херинга.

С над 8000 км брегова линия не е чудно, че такива градини са пуснали корени в Дания. Смята се, че има към 20 такива във водите на скандинавската страна. Първата е основана през 2011 г в град Ебелтофт, покрай Орхус. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР