В далечната 1963 г. местни овчари от Летница решили да

...
В далечната 1963 г. местни овчари от Летница решили да
Коментари Харесай

Български Съкровища: Съкровището от Летница

В далечната 1963 година локални овчари от Летница решили да си създадат нов овчарник. Решено сторено, почнали да копаят и на дълбочина 50-60 см, попаднали на бронзов съд, извърнат надолу. Извадили го и в него намерили сребърни предмети, огромна част от които позлатени. Доволни от находката, те си поделили откритото.

С помощта на лекаря на селото, който бил свидетел на откритието, представител от музей в Ловеч събрал скъпите предмети. След научна експертиза се оказало, че откритото богатство е тракийско богатство от IV в.пр.н.е.

В него били открити 23 сребърно-златни детайла за конска екипировка, с богати сюжети. Различават се няколко типа разработки. Има действителни и митични животни, с рамка и декор. Конят, знак на слънцето при траките, е бил на респект тогава.

Траките са вярвали в безсмъртието, почитали са Земята, Слънцето и Луната. В чест на Земята и като подарък на боговете, те заравяли скъпи сервизи, украшения или конски сбруи.

Откритието ясно демонстрира, че предметите са принадлежали на върховен паралия от времето на одриския държател Котис I - IVв. прочие н. е. Летнишкото богатство е едно от най-значителните образци на тракийското изкуство и има огромно принос в проучването на историята на античните траки.

 Летница

Сребърните позлатени плочки са уникати както за земите на траките, по този начин и за цяла Европа. Те са с друга форма и на тях са изобразени разнообразни митологични подиуми. Главната сцена в тях е свещеният брак на тракийския държател с Богинята-Майка.

В известна енциклопедия на индоевропейския свят точно сцената от плочките от Летница е поставена на корицата, тъй като се счита, че това е най-красноречивата сцена в изкуството за вярванията на индоевропейците.

Любопитство провокира и илюстрираният развой на подвизите на конника, построен на някои пластини. На някои той е показан като конник, борещ се с мечки и вълци, а на други замята копието си, следван от прислужникът си. Траките вярвали в безсмъртието на душата и по този метод обезсмъртявали владетеля. Неговото лице може да се забележи в доста тракийски находки и сюжети.

Летнишкото богатство е изложено в галериите на Националния Археологически музей.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР